Această simulare supercomputerizată de ultimă generație prezice când va avea loc extincția umană pe Pământ

RMAG news

Perspectiva nu este tocmai îmbucurătoare pentru umanitate, dar cel puțin avem mult timp.

În timp ce vârful cercetărilor științifice aduce adesea inovații și invenții binevenite, de la descoperiri revoluționare în medicină până la progrese semnificative în domeniul calculatoarelor, poate fi și un loc ușor pesimist.

Când nu vom mai putea trăi pe Pământ

Dacă privim suficient de departe în viitor pentru a încerca să aflăm ce se va întâmpla cu planeta noastră, s-ar putea să nu ne placă ceea ce vedem.

Acest lucru ar putea fi la fel de îndepărtat ca absorbția eventuală a întregii planete în Soarele nostru în continuă creștere, dar există și perioade mai puțin roz în milioanele de ani până la acel punct. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au publicat un articol, argumentând că au descoperit cum va ajunge, de fapt, la sfârșit majoritatea vieții de pe Pământ.

Prezicerea lor a folosit un supercomputer pentru a procesa tot felul de date geologice și atmosferice, iar rezultatele obținute se bazează pe plăcile tectonice – acele masive platforme care formează suprafața planetei noastre. Se mișcă încet, dar sigur, iar potrivit acestei cercetări, ele se vor uni, în cele din urmă, pentru a forma un singur supercontinent masiv. Este numit Pangea Ultima, după primul Pangea care s-a divizat în continentele noastre actuale acum sute de milioane de ani.

Despre rezultate, Dr. Alexander Farnsworth din echipa de cercetare a explicat: „Noul supercontinent apărut ar crea efectiv un efect de continentalitate, Soarele mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, crescând căldura pentru mare parte a planetei”.

Ce spun cercetătorii

Sună ca și cum ar crea o zonă masivă, incredibil de aridă, cu temperaturi tipice între 40 și 50 de grade Celsius, combinată cu niveluri ridicate de umiditate. Această umiditate ar însemna că abilitatea noastră de a transpira – scăzând temperatura corpului – ar fi puternic limitată, lucru despre care echipa crede că ar avea un impact și asupra majorității mamiferelor.

Undeva între opt și 16 la sută din suprafața terestră totală a Pangea Ultima ar fi locuibilă, spune studiul, dar chiar și așa, ar fi un mediu brutal de trai. Întâlnirea plăcilor tectonice ar putea, de asemenea, cauza o creștere uriașă și prelungită a activității vulcanice (și formarea de noi, uriași vulcani), dacă tot restul nu ar fi fost suficient.

Dacă tot sună ca o avalanșă de vești proaste (și sună), există, de fapt, câteva aspecte pozitive. În primul rând, cercetarea spune că toate acestea se vor întâmpla în jur de 250 de milioane de ani de acum încolo, ceea ce este atât de departe în viitor încât este aproape greu să ne imaginăm cu adevărat.

În al doilea rând, acest lucru înseamnă că umanitatea are mult timp să acționeze contra apocalipsei. Asta ar putea însemna colonii spațiale și baze pe Marte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *