Actorul Dorel Vișan și un un preot ortodox român, la Festivalul de Film de la Moscova, în ziua în care Rusia a acuzat România că „încearcă să anuleze cultura rusă”

Actorul Dorel Vișan și un un preot ortodox român, la Festivalul de Film de la Moscova, în ziua în care Rusia a acuzat România că „încearcă să anuleze cultura rusă”

Actorul Dorel Vișan și un preot ortodox român au participat, vineri seara, la deschiderea ediției 2024 a Festivalului de Film de la Moscova, în ziua în care Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat România că „încearcă să anuleze cultura rusă”. Prezența lui Dorel Vișan și a preotului Cirpain Mega, care e și regizor, a fost confirmată de imaginile postate pe site-ul oficial al festivalului consultate de G4Media.

Informația despre participarea actorului Dorel Vișann la festivalul de film „BRICS Film Festival 2024” de la Moscova au fost publicate și de Cozmin Gușă, pe site-ul solidnews.ro. Gușă propagă în România narativele pro-rusești și anti-occidentale.

Gușă susține că filmul „21 de rubini”, regizat de către preotul ortodox Ciprian Mega, a fost selectat printre cele 9 filme finaliste. În fotografiile publicate de Gușă, regizorul apare alături de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Preotul ortodox și regizorul Ciprian Mega, alături de Maria Zaharova, la Moscova, pe 19 aprilie. Foto: Solidmedia

Aceasta a criticat vineri în termeni foarte duri decizia autorităților de la București de a nu permite difuzarea a două filme rusești în două săli de cinema închiriate de Ambasada Rusiei.

„Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a rupt contractele de închiriere a sălilor de cinema cu ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția privată a filmelor rusești Vremea celor dintâi și Provocarea. Sunt filme spectaculoase și care afirmă viața, dedicate istoriei și modernității astronauticii”, a spus Zaharova. „Decizia a fost luată la presiunea presei părtinitoare condusă de redacția locală a așa-numitei Europa Liberă și Ministerul Culturii din România”, a mai adăugat diplomatul rus.

Aceasta este o manifestare tipică a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”, a subliniat Zaharova.

După ce Europa Liberă a relatat că două filme, considerate propagandă rusă, urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union din Capitală, ministrul culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Arhiva Națională de Filme va rezilia contractul pentru difuzarea lor. În schimb, Ambasada Rusiei a anunțat că proiecțiile nu au fost anulate.

Competiția principală a festivalului include 10 lungmetraje, inclusiv cel regizat de Ciprian Mega, scrie TASS. Juriul competiției principale din acest an e condus de regizorul, scenaristul și producătorul islandez Fridrik Thor Fridriksson.

De asemenea, în competiție e și coproducția România/ Moldova/ Rusia „Alive in Mo…”. Filmul „Alive in Mo…” prezintă povestea lui Damian, un tânăr dintr-un sat mic din Moldova, care pornește cu visuri mari spre Moscova. Determinat să devină medic, i se promite că va lucra la un spital, însă, ajuns acolo, el descoperă o realitate departe de așteptările sale. Viața lui Damian capătă o nouă întorsătură, atunci când îl întâlnește pe consăteanul său, Anton, cel care l-a ajutat să-și găsească de lucru, scrie Cinemagia.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *