Al zecelea record de căldură lunar consecutiv îi alarmează și derutează pe oamenii de știință: „Lumea ajunge pe un teritoriu necunoscut”

Al zecelea record de căldură lunar consecutiv îi alarmează și derutează pe oamenii de știință: „Lumea ajunge pe un teritoriu necunoscut”

Încă o lună, un alt record global de căldură care i-a alarmat pe oamenii de știință din domeniul climei, sperând că aceasta este o coincidență legată de El Niño, mai degrabă decât un simptom al sănătății planetei mai proaste decât se așteptau, potrivit The Guardian.

În ultimele 12 luni, temperaturile medii globale au fost cu 1,58 C peste nivelurile preindustriale

Temperaturile globale ale suprafeței din martie au fost cu 0,1 °C mai mari decât recordul anterior al lunii, stabilit în 2016, și cu 1,68 °C mai mari decât media preindustrială, potrivit datelor publicate marți de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Acesta este al 10-lea record lunar consecutiv într-o fază de încălzire care a doborât toate recordurile anterioare. În ultimele 12 luni, temperaturile medii globale au fost cu 1,58 C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru, cel puțin temporar, depășește valoarea de referință de 1,5 C stabilită ca țintă în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, dar acel acord de referință nu va fi considerat încălcat decât dacă această tendință continuă la o scară decenală.

Ministerul Meteorologic al Marii Britanii a prezis anterior că obiectivul de 1,5 C ar putea fi depășit într-o perioadă de un an, iar alte organizații de top de monitorizare a climei au spus că nivelurile actuale de încălzire rămân în limitele anticipate de modelele computerizate.

Creșterea bruscă a temperaturilor din ultimul an a surprins mulți oameni de știință și a stârnit îngrijorări

Cu toate acestea, creșterea bruscă a temperaturilor din ultimul an a surprins mulți oameni de știință și a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă accelerare a încălzirii.

Diana Ürge-Vorsatz, unul dintre vicepreședinții Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU, a remarcat că planeta s-a încălzit cu un ritm de 0,3 °C pe deceniu în ultimii 15 ani, aproape dublu față de 0,18 °C pe deceniu, cât era tendința din anii 1970.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale de la NASA, a remarcat că recordurile de temperatură sunt doborâte în fiecare lună cu până la 0,2 C.

„Este umilitor și puțin îngrijorător să recunoaștem că niciun an nu a încurcat capacitățile predictive ale oamenilor de știință climatic mai mult decât 2023”, a scris succesorul lui Jim Hansen într-un articol recent pentru Nature.

Schmidt a enumerat mai multe cauze plauzibile ale anomaliei – efectul El Niño, reducerea particulelor de dioxid de sulf de răcire din cauza controlului poluării, erupția vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din ianuarie 2022 din Tonga și creșterea activității solare.

Dar, pe baza analizelor preliminare, el a spus că acești factori nu sunt suficienți pentru a explica creșterea de 0,2 C: „Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele anterioare El Niño – atunci lumea va fi pe un teritoriu neexplorat.

Ar putea implica faptul că o planetă care se încălzește deja modifică fundamental modul în care funcționează sistemul climatic, mult mai devreme decât anticipaseră oamenii de știință.”

Miezul problemei – emisiile de combustibili fosili – este bine cunoscut și în mare măsură necontestat în comunitatea științifică. Un sondaj de aproape 90.000 de studii legate de climă arată un consens de 99,9% potrivit căruia oamenii modifică clima prin arderea gazelor, petrolului, cărbunelui și copacilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *