Alegeri locale în Republica Moldova. 28 de candidați pentru Primăria Chișinău. Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Şor, exclus

Alegeri locale în Republica Moldova. 28 de candidați pentru Primăria Chișinău. Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Şor, exclus

Peste 2,7 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați astăzi, 5 noiembrie, să voteze la alegerile locale, unde vor fi aleși 898 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. Urnele s-au deschis la ora locală 7.00 și se vor închide la 21.00 (aceleași ore în România), relatează Agerpres, Europa Liberă și TVR Moldova.

Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintei Maia Sandu va avea dificultăți în a câștiga primăriile din marile orașe și de la Chișinău. Unul dintre motive este acela că nu pot participa la scrutin alegătorii din diaspora, care au avut un rol major în câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, în 2020, și a celor parlamentare de către PAS, în 2021, notează Europa Liberă.

La alegerile locale din Republica Moldova s-au înscris peste 60.000 de candidați.

28 de candidați pentru Primăria Chișinău

Pentru Primăria Chișinău s-au înscris 28 de candidaţi, conform datelor Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre un număr record, în condițiile în care la scrutinul precedent, din 2019, au fost 18 candidaturi.

Principalii candidați în alegerile locale din capitală sunt actualul primar Ion Ceban, candidat al Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională”, al cărui președinte este, și Lilian Carp, din partea PAS.

Dacă după scrutinul de astăzi, niciunul dintre candidați nu va obține o majoritate simplă de 50%+1 din voturi, pe 19 noiembrie se va organiza un al doilea tur de scrutin la care vor participa primii doi clasați.

Candidaturile partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Şor, anulate

Dintre cei 28 de candidați pentru Primăria Chișinău, doar 27 intră în cursa electorală, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis anularea candidaturilor Partidului Politic „Şansă”, formațiunea prorusă fiind asimilată unei grupări de criminalitate organizată.

Partidul avea 652 candidaţi înregistrați la funcţia de primar şi peste 9.000 de candidaţi pentru postul de consilier.

Din partea „Șansă” candida pentru Primăria Chișinău Cristina Vulpe, notează Agerpres.

Partidul „Şansă” este afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtului miliardului”.

Anunțul privind anularea candidaturilor partidului a fost făcut vineri de premierul moldovean Dorin Recean.

Prim-ministrul de la Chișinău a declarat că decizia a fost luată „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic «Şansă»”.

„Atrag atenţia! Decizia este luată din considerente de securitate naţională, în condiţiile unui război hibrid pe care Federaţia Rusă îl poartă în Republica Moldova (…) Acest lucru este despre securitatea naţională şi (arată) că implicarea unui actor străin în procesul electoral, în procesul fundamental democratic, al Republici Moldova nu va fi admis”, a mai spus Recean.

Formațiunea a anunțat că a contestat decizia de anulare a candidaturilor, însă atât Judecătoria Chişinău, cât şi Curtea de Apel au refuzat să examineze cererea, relatează News.ro, care citează publicația NewsMaker din Republica Moldova. Partidul susține că, până la o deciziei a Curții Supreme de Justiție, autoritatea electorală nu are voie să scrie „retras” în dreptul candidaților săi.

Partidul „Șansa” a apărut după ce „Partidul Șor” a fost scos în afara legii, în iunie 2023, de către Curtea Constituțională, pe motiv că pune în pericol independența statului.

Maia Sandu: Forțele pro-Kremlin vor încerca să blocheze drumul nostru european

Și președinta Maia Sandu a vorbit despre o încercare a forţelor pro-Kremlin de a bloca drumul european al Republicii Moldova și a făcut apel la cetățeni să iasă la vot.

„Depinde de noi să nu lăsăm localitățile pe mâna hoților sau mincinoșilor, depinde de noi să-i alegem pe cei care-și iubesc casa și neamul. Chiar în aceste alegeri locale, forțele pro-Kremlin, forțele prorăzboi vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european. Cu bani murdari, cu partide plătite de Kremlin, deghizate în partide pro-europene, prin cumpărare de voturi, se va încerca din nou subjugarea Moldovei unor interese străine și menținerea țării noastre într-o zonă uitată de lume”, a spus Maia Sandu.

Republica Moldova nu a acreditat observatori ruși la alegerile locale din 5 noiembrie, o decizie pe care Moscova a catalogat-o drept „politizată” și „antirusească”. Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a refuzat să vorbească despre motivele care au determinat această hotărâre.

De asemenea, Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunțat, pe 30 octombrie, că „sistează” licențele de emisie a șase posturi TV – Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, considerate „un pericol la adresa securității informaționale”.

Premierul Dorin Recean a precizat atunci că cele șase posturi de televiziune „promovează interese străine”.

„Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara R. Moldova, în scop destabilizator”, a afirmat Dorin Recean.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *