Aleksandr Lukașenko a dat ordin pentru verificarea armelor nucleare tactice primite din Rusia. Vizează „întreaga gamă de activități”

Aleksandr Lukașenko a dat ordin pentru verificarea armelor nucleare tactice primite din Rusia. Vizează „întreaga gamă de activități”

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat marți că a început o „verificare bruscă” a mijloacelor sale purtătoare de rachete nucleare tactice, relatează publicația rusă independentă Meduza.

Inspecția a fost lansată din ordinul liderului belarus Aleksandr Lukașenko, un aliat al Kremlinului. „Divizionul complexului operațional-tactic Iskander și escadrila de aeronave Su-25 sunt pregătite să îndeplinească sarcinile așa cum sunt prevăzute”, a declarat ministrul apărării Viktor Hrenin.

El a adăugat că operațiunile de verificare vizează „întreaga gamă de activități, de la planificare și pregătire până la aplicarea loviturilor cu arme nucleare tactice”.

Secretarul Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, a justificat această inspecție de „situația politico-militară” actuală, „în primul rând din jurul” țării sale. Totuși, el a recunoscut că activitățile din Belarus sunt organizate „în sincronizare” cu exercițiul nuclear tactic anunțat luni de Rusia.

Sub pretextul unor „declarații provocatoare” din partea Occidentului, armata rusă a anunțat efectuarea unui exercițiu cu arme nucleare tactice la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina. Moscova nu a precizat o dată anume pentru organizarea acestui exercițiu, susținând doar că va avea loc „în viitorul apropiat”.

Acest anunț survine ca urmare a unor declarații de la Moscova împotriva posibilității desfășurării de arme nucleare în Polonia. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat luna trecută că și-ar dori astfel de arme în țara sa după ce Rusia a militarizat enclava Kaliningrad și a instalat arme nucleare în Belarus pe fondul războiului din Ucraina.

În contextul războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin a amenințat voalat în repetate rânduri cu folosirea armelor nucleare. SUA și alte state occidentale denunță de regulă astfel de amenințări și dau asigurări că încă nu au observat schimbări în postura nucleară a Rusiei. În același timp, Kievul consideră aceste amenințări drept o tentativă a Moscovei de demoralizare și descurajare a Occidentului pentru a susține armata ucraineană în fața invaziei ruse.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *