Alina Gorghiu, după ce Înalta Curte a atacat la CCR legea fugarilor: Dacă magistrații au alte sugestii, sunt receptivă

Alina Gorghiu, după ce Înalta Curte a atacat la CCR legea fugarilor: Dacă magistrații au alte sugestii, sunt receptivă

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, 6 decembrie, după ce ÎCCJ a atacat la Curtea Constituțională proiectul inițiat de ea și adoptat de Parlament, că o consideră o lege bună și necesară, dar a precizat că acceptă sugestii de îmbunătățire.

„Din punctul nostru de vedere, rămâne o lege bună, o lege necesară, susţinută de Guvern mai ales în contextul în care diverşi condamnaţi pentru fapte variate de corupţie, infracţiuni la adresa vieţii, părăsesc ţara cu scopul de a susţine sustrage justiţiei din România şi de a nu executa pedepsele în penitenciarele româneşti”, a spus Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Buzău, potrivit news.ro.

Și a adăugat: „Această lege a arătat şi a fost practic semnalul pe care eu, ca ministru, Ministerul Justiţiei, statul român l-a dat că suntem determinaţi să aducem toţi fugarii înapoi în ţară. Aceasta a fost pârghia pe care noi am identificat-o în sensul pedepsirii suplimentare a celor care decid că sunt mai presus de lege şi acesta este felul nostru de a arăta că fugarii pentru noi sunt o prioritate”.

Ministra Justiției a precizat că este dispusă să accepte sugestii de îmbunătățire a legii.

„Dacă există şi alte sugestii pe care magistraţii le au, judecătorii de la ÎCCJ, cei din sistem, cei din societatea civilă, cred că pot fi de folos în îmbunătăţirea legislaţiei, credeţi-mă că sunt cel mai deschis om să recepteze aceste mesaje, să le preiau, să le găsim o formă de pus în legislaţie astfel încât să avem un fenomen al fugarilor din ce mai redus”, a spus Gorghiu.

Ea a mai spus că „CCR va decide care este soluţia pe această lege, însă ea crede că sunt obligaţi în continuare să găsească pârghii şi soluţii pentru ca persoanele condamnate să nu mai găsească tot felul de tertipuri de a părăsi teritoriul României şi a încerca să-şi găsească salvarea în alte jurisdicţii”.

Legea prin care au fost propuse pedepse mai dure dacă o persoană condamnată definitiv la închisoare nu se predă în 7 zile a fost atacată marți, 5 decembrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la CCR, pe motiv că se încalcă dreptul la un proces echitabil.

Ce prevede Legea fugarilor

Alina Gorghiu în calitate de inițiator al „Legii fugarilor”, a explicat pe 9 octombrie că cei care se vor mai sustrage de la executarea condamnărilor vor primi o altă pedeapsă, cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Ea a precizat că, dacă un condamnat definitiv la închisoare cu executare nu se predă în șapte zile, atunci va fi acuzat și de evadare.

Potrivit noii legi, dacă „în 7 zile după ce ai fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare nu te prezinţi pentru a putea fi încarcerat, vei avea o pedeapsă de până la 3 ani, suplimentar, pentru această variantă nouă de reglementare a infracțiunii de evadare”.

Legea fugarilor a fost adoptată pe 29 noiembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, și a fost trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *