„Am eșuat în misiunea noastră”: Armata israeliană a publicat rezultatele finale ale anchetei privind uciderea din greșeală a celor 3 ostatici din Fâșia Gaza

„Am eșuat în misiunea noastră”: Armata israeliană a publicat rezultatele finale ale anchetei privind uciderea din greșeală a celor 3 ostatici din Fâșia Gaza

Armata israeliană (IDF) a publicat joi, 28 decembrie, rezultatele finale ale investigației privind uciderea din greșeală a celor trei ostatici israelieni de către trupele sale în cartierul Shejaiya din orașul Gaza la începutul lunii decembrie, afirmând că forțele de pe teren nu au “conștientizat suficient” posibilitatea de a întâlni ostatici luați de Hamas într-o situație care nu era o operațiune specială de salvare a acestora, cu toate că armata avea informații despre posibila existență a unor captivi în acea zonă, scrie The Times of Israel.

Cei trei ostatici uciși de trupele israeliene erau Yotam Haim, Samar Talalka și Alon Lulu Shamriz.

Ancheta a constatat că, pe 15 decembrie, în timpul unor “lupte intense” în Shejaiya, un soldat din Batalionul 17 al Brigăzii Bislamach a deschis focul asupra a trei persoame pe care le identificase în mod greșit ca fiind o amenințare, omorând doi dintre ei, în timp ce al treilea a fugit într-o clădire din apropiere.

Comandanții aflați la fața locului au cerut soldaților să înceteze focul pentru ca cea de-a treia persoană să fie identificată. 15 minute mai târziu, comandantul batalionului a auzit pe cineva strigând din clădire, în limba ebraică, “Ajutor” și “Trag în mine” , și a ordonat din nou trupelor să oprească focul, în timp ce a strigat către respectiva persoană “Vino spre mine”.

Cel de-al treilea bărbat a ieșit din clădire spre trupele israeliene, dar doi soldați care, potrivit anchetei, nu au auzit ordinul comandantului din cauza zgomotului produs de un tanc din apropiere, au tras și l-au ucis pe ostatic.

IDF afirmă că, pe baza analizei sale și a imaginilor aeriene, cei trei ostatici erau fără cămașă, iar unul dintre ei flutura un steag alb improvizat în timp ce se apropiau inițial de forțele israeliene. Ancheta a constatat că poziția din care primul soldat a deschis focul asupra ostaticilor i-a oferit o vedere limitată asupra celor trei oameni.

După focurile de armă, comandanții de la fața locului au suspectat că bărbații erau ostatici, iar trupurile lor au fost duse în Israel pentru identificare.

IDF mai spune că înainte de incident, pe 10 decembrie, trupele sale au găsit un bilet lângă un puț de tunel din Shejaiya, pe care scria “Ajutor” în limba ebraică. Armata precizează că lângă bilet se afla o carte de identitate aparținând unui agent Hamas. Biletul a fost luat pentru examinare, dar ancheta spune că nu existau informații care să facă legătura cu prezența ostaticilor în zona Shejaiya, iar trupele au apreciat că a fost o încercare a Hamas de a-i atrage într-o ambuscadă.

Tot pe 10 decembrie, trupele unității de recunoaștere din cadrul Brigăzii Golani care operează în Shejaiya au efectuat raiduri în mai multe clădiri pentru a localiza oameni înarmați și arme Hamas. Într-una dintre clădirile în care trupele au pătruns, un câine al unității canine Oketz a fost trimis înăuntru, după care a izbucnit un schimb de focuri între luptătorii Hamas și soldații Golani.

Trupele Golani au ucis cel puțin un atacator Hamas. Câinele din cadrul unității Oketz a fost, de asemenea, ucis în timpul luptei.

În timpul luptelor, comandanții Golani au auzit strigăte de “Ajutor” și “Ostatici” în ebraică, strigăte care veneau din clădire, dar trupele au apreciat că era o încercare a Hamas de a-i atrage într-o ambuscadă.

Geniștii de luptă din cadrul forțelor Golani au suspectat, de asemenea, că acea clădirea era capcană, iar trupele nu au intrat mai departe.

“Unii dintre soldați au auzit strigătele, dar au suspectat că era o încercare a teroriștilor de a atrage forțele noastre în interiorul clădirii pentru a le face rău, așa cum s-a mai întâmplat în trecut”, se arată în raportul de anchetă.

IDF spune că forțele sale au părăsit clădirea și au dirijat un elicopter de atac și tancuri pentru a lovi clădirea. Se crede că în bombardamente au fost uciși cel puțin cinci agenți Hamas.

Abia pe 18 decembrie, când trupele israeliene au scanat clădirea în care a avut loc schimbul de focuri și au recuperat camera de pe câinele unității Oketz, militarii au descoperit că aceasta înregistrase strigătele de ajutor ale celor trei ostatici. Cei trei nu au fost văzuți în înregistrarea video, ci doar auziți.

“La sfârșitul bătăliei, după ce teroriștii care îi țineau ostaticii au fost uciși, ostaticii au fugit probabil din clădire”, reiese din anchetă.

Pe 14 decembrie, cu o zi înainte de împușcături, au fost identificate în imagini filmate din dronă semne scrise în ebraică pe care scria “SOS” și “Ajutor, 3 ostatici” pe partea laterală a unei clădiri aflate la aproximativ 200 de metri de locul în care a avut loc incidentul. “În apropierea clădirii, au fost reperate butoaie albastre care se găsesc în mod obișnuit în zonele ascunse, pe care forțele le-au întâlnit în zona Shejaiya, astfel că a fost suspectată o capcană”, a mai constatat ancheta.

IDF mai spune că investigația arată că comandanții implicați aveau informații despre prezența ostaticilor israelieni în zona Shejaiya, “și chiar au luat măsuri pentru a preveni atacurile asupra locațiilor suspectate că ar avea ostatici în interior”.

“În acest caz, nu existau informații despre niciuna dintre clădirile în care se aflau ostaticii. De asemenea, ca parte a evaluărilor pe această temă, brigăzi ale unor forțe speciale au fost pregătite în fiecare zonă de luptă, imediat disponibile pentru intervenție în cazul s-ar fi identificat o clădire cu ostatici în interior”, mai scrie în raport.

Ancheta adaugă că “nu a existat o conștientizare suficientă în rândul forțelor din teren în cazul în care ostaticii ajungeau la forțele IDF sau dacă forțele întâlneau ostatici în timpul «curățării» clădirilor ca parte a luptei și nu ca parte a unei operațiuni speciale de eliberare a ostaticilor”.

“Soldații IDF implicați în incident au experimentat situații complexe de luptă în zilele care au precedat incidentul și se aflau într-o stare de alertă ridicată pentru o posibilă amenințare. În timpul luptelor, ei s-au confruntat cu viclenii din partea inamicului și cu încercări de a-i atrage în puțuri și clădiri echipate cu explozibili”, conchide ancheta.

Uciderea celor 3 ostatici ar fi putut fi evitată, admite șeful armatei israeliene

Șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a afirmat, într-un comunicat, că împușcarea lui Haim, Talaka și Shamriz este un “eveniment dificil cu rezultate foarte dificile”.

“IDF a eșuat în misiunea sa de a salva ostaticii”, a recunoscut șeful armatei israeliene.

“Întregul lanț de comandă se simte responsabil pentru acest eveniment dificil, regretă acest rezultat și împărtășește durerea familiilor celor trei ostatici”, spune Halevi în concluzia sa privind ancheta.

El a tras trei concluzii principale din raportul de anchetă, potrivit Sky News.

Prima sa concluzie: IDF “a eșuat, în timpul acestui eveniment, în misiunea sa de salvare a ostaticilor”.

În al doilea rând, moartea lui Alon Shamriz, Yotam Haim și Samar Talalka ar fi putut fi evitată.

“Șeful Statului Major a precizat că nu a existat nicio intenție în acest eveniment, iar soldații au efectuat acțiunea corectă în funcție de înțelegerea evenimentului în acel moment”, scrie în comunicatul de presă.

În al treilea rând, Halevi a subliniat din nou că evenimentul a evidențiat “importanța maximă a respectării procedurilor standard de operare”.

“Împușcarea ostaticilor nu ar fi trebuit să aibă loc – aceste focuri de arme nu erau necesare în contextul riscului și al situației”, precizează comunicatul emis de biroul șefului armatei israeliene.

“Cu toate acestea, dechiderea focului fost a avut loc în circumstanțe complexe și în condiții de luptă intense, în condițiile unei amenințări prelungite. Noi, comandanții, trebuie să ne asigurăm că instrucțiunile operaționale sunt clare și că operațiunea forțelor din teren cântărește aspecte suplimentare, care se exprimă prin aplicarea voinței soldaților și comandanților pe teren. Procedurile operaționale standard sunt necesare și au și rolul de a ne proteja, astfel încât să nu ne ucidem propriile forțe. Ele stabilesc și influențează decizii fatale, așa cum s-a întâmplat în acest eveniment”, mai scrie în comunicatul semnat de Halevi.

Concluziile anchetei au fost împărtășite familiilor lui Haim, Talaka și Shamriz, a mai precizat IDF.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *