„Am făcut propagandă mai rău decât în comunism”, admite o vedetă a televiziunii publice poloneze, după ce guvernul a pierdut majoritatea

„Am făcut propagandă mai rău decât în comunism”, admite o vedetă a televiziunii publice poloneze, după ce guvernul a pierdut majoritatea

Declarațiile lui Marcin Wolski, care a deținut diverse funcții în cadrul Telewizja Polska (TVP), confirmă ceea ce criticii guvernului au tot repetat, și anume că televiziunea publică s-a transformat în brațul de propagandă al partidului de guvernământ, fără niciun efort de a oferi o acoperire echilibrată, scrie publicația poloneză Notes from Poland.

O figură proeminentă a televiziunii publice poloneze TVP a recunoscut că, sub conducerea partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), postul a produs „o propagandă mai rea decât cea din anii ’70 (în timpul comunismului)”.

El consideră acum că acest lucru a contribuit la pierderea majorității parlamentare de către PiS, în alegerile de duminică.

Declarațiile au fost făcute de Marcin Wolski, care, sub PiS, a fost director al TVP2, al doilea canal al postului de televiziune, apoi director al departamentului de divertisment și, mai recent, consilier al consiliului de administrație.

El este însă în special cunoscut de public ca prezentator al „W tyle wizji”, o emisiune satirică de actualități de pe TVP Info, canalul de știri al postului public. Asemenea altor emisiuni de la TVP, programul a fost folosit pentru a promova agenda PiS și pentru a ataca opoziția, scrie Notes from Poland.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”pl” dir=”ltr”>Marcin Wolski o <a href=”https://twitter.com/tvp_info?ref_src=twsrc%5Etfw”>@tvp_info</a> przed wyborami: propaganda gorsza niż w PRL, zwyciężyła logika stalinowska<a href=”https://t.co/yPZ2mnlSox”>https://t.co/yPZ2mnlSox</a></p>&mdash; Wirtualnemedia.pl (@wirtualnemedia) <a href=”https://twitter.com/wirtualnemedia/status/1714553940279214218?ref_src=twsrc%5Etfw”>October 18, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

„Spun acest lucru în calitate de complice: am produs propagandă la un nivel mai rău decât în anii 1970”, a declarat Wolski la un eveniment post-electoral organizat luni de Klub Ronina, un important forum de discuții al dreptei, care se reunește săptămânal la Varșovia.

„Această țară a fost pur și simplu umilită de propaganda care s-a revărsat în ultimele luni”, a adăugat el. Wolski a declarat că a fost suspendat de pe post în urmă cu șase luni, deoarece „nu se potrivea cu acea linie de atac dur”.

„Logica stalinistă a învins”

Wolski a mai susținut în intervenția sa că o astfel de „propagandă care vizează electoratul de bază” al partidului de guvernământ este „o pierdere de timp și de bani”, deoarece acești oameni vor vota oricum pentru PiS. Dar la TVP, „logica stalinistă a învins: cine nu este cu noi este împotriva noastră”, a explicat el.

El a dat drept exemplu publicarea de către TVP, chiar înainte de alegeri, a unei conversații înregistrate în secret, care, potrivit postului, îl arăta pe șeful biroului de audit al statului complotând pentru a ajuta opoziția și pentru a se asigura că partidul de extremă dreapta Confederația nu va intra într-o coaliție cu PiS.

„Știți câtă energie am pierdut săptămâna trecută dând vina pe Confederația?”, a întrebat Wolski.

Confederația a avut un rezultat mai slab decât se aștepta, obținând doar 7% din voturi și 18 locuri în parlament, insuficient pentru a deveni un potențial partener de guvernare pentru PiS.

În schimb, opoziția tradițională, condusă de Coaliția Civică, a obținut rezultate solide și pare acum pregătită să formeze noul guvern. Partidul condus de Donald Tusk ar putea forma un guvern, împreună cu alte două formațiuni de opoziție – A Treia Cale și Stânga.

Tonul părtinitor al TVP

În raportul preliminar privind alegerile de duminică, observatorii internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au remarcat că, în timpul campaniei, TVP „a denaturat în mod deliberat evenimentele prin promovarea partidului de guvernământ atacându-și în același timp în mod dur principalul rival politic”.

OSCE a constatat că 80% din materialele TVP despre principalul grup de opoziție au avut un ton negativ, în timp ce cele despre PiS și guvern „au fost aproape în întregime pozitive și deseori formulate pentru a amplifica mesajele de campanie ale partidului”.

Observatorii OSCE au emis constatări similare cu privire la tonul părtinitor al TVP și în rapoartele lor privind alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020.

Observațiile, spun criticii, nu sunt valabile doar pentru perioada campaniei.

În timp ce fiecare guvern din Polonia începând cu 1989 a exercitat un anumit grad de influență asupra mass-media publice, acest lucru s-a întâmplat într-o măsură fără precedent sub PiS, TVP devenind, în special, o portavoce a partidului, scrie Notes from Poland.

Organizațiile media au criticat acest lucru, în vreme ce sondajele au arătat că polonezii nu mai consideră TVP o sursă de încredere.

„TVP nu-și îndeplinește datoria fundamentală a oricărui radiodifuzor public de a oferi o acoperire politică corectă și echilibrată între și în timpul alegerilor”, a declarat într-un comunicat Media Freedom Rapid Response, un grup care reunește organizații europene pentru libertatea presei, potrivit Politico.

Un sondaj realizat de agenția de cercetare de stat CBOS a arătat că, sub PiS, opiniile negative ale publicului față de TVP au atins cel mai înalt nivel din istorie. Iar un studiu anual realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford a relevat, de asemenea, că, în prezent, postul este cea mai puțin credibilă sursă de știri dintre principalele instituții media din Polonia.

Anul trecut, opoziția a depus un proiect de lege pentru a desființa TVP Info, despre care spunea că este un post de „propagandă”. Legislația nu a ajuns mai departe, PiS având majoritatea în parlament.

În cazul în care noul guvern va fi format acum de opoziție, observatorii din Polonia se așteaptă la o reformă în profunzime care să vizeze instituțiile publice de presă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *