„Am pierdut 45 de rude, un sat întreg”. Grecia a încheiat operațiunile de căutare după naufragiul cu sute de oameni. Acum, furia înlocuiește speranța

„Am pierdut 45 de rude, un sat întreg”. Grecia a încheiat operațiunile de căutare după naufragiul cu sute de oameni. Acum, furia înlocuiește speranța

După trei zile de căutări, oficialii greci au anunțat că operațiunile s-au încheiat, relatază The Guardian. Oficial, bilanțul naufragiului din largul Greciei se ridică la 79 de morți, căci atâtea trupuri au fost recuperate din Mediterană. Cel neoficial se apropie de 500 de decese. În timp ce supraviețuitorii și rudele victimelor încearcă să-și revină din șoc, apar tot mai multe întrebări.

Bilanțul sumbru și declarațiile oficialilor greci de la garda de coastă care s-au contrazis între ei privind circumstanțele care au dus la producerea tragediei au ridicat numeroase întrebări privind o posibilă responsabilitate a autorităților elene pentru producerea tragediei.

Pentru salvatori, care au pus cap la cap anatomia unei tragedii despre care mulți cred că ar fi putut fi evitată – dacă migranții cărora li se refuză căile sigure nu ar fi fost forțați să se bazeze pe traficanții care folosesc rute din ce în ce mai periculoase pentru a ajunge în Vest – este un miracol că există supraviețuitori.

Regăsirea emoționantă a doi frați

O reuniune a doi frați a fost considerat unul dintre puținele momente dătătoare de speranțe. Un tânăr de origine siriană a venit în Grecia din Amsterdam pentru a-și căuta fratele mai mic, Mohamed, în vârstă de 18 ani.

„Avea o fotografie a fratelui său și voia să vorbească”, a spus Themis Kanellopoulos, un reporter grec de la MEGA TV care îi lua un interviu în acel moment.

„În timp ce camera rula, în timp ce povestea circumstanțele teribile care l-au adus aici, l-a văzut pe Mohammed prin gardul metalic de lângă depozitul în care erau ținuți supraviețuitorii. Euforia de a-i vedea pe cei doi găsindu-se, chiar în acel moment, a fost pur și simplu incredibilă.”

Momentul în care cei doi frați s-au regăsit și s-au luat în brațe. Foto: Profimedia

„A înotat prin ape pline de cadavre”

În schimb, mărturiile supraviețuitorilor despre ce s-a întâmplat în timpul naufragiului „sunt șocante”, a mărturisit Areti Glezou de la grupul de sprijin psihosocial, Thalpos, care și-a petrecut o mare parte a săptămânii trecute ajutând supraviețuitorii internați la spitalul general din Kalamata.

Pe o navă care era vizibil supraîncărcată, sute de femei și copii, conform mărturiei migranților care au vorbit cu paza de coastă elenă, au fost „încuiați” sub punte în cala ambarcațiunii. Pilotată de un echipaj egiptean – dintre care nouă au fost arestați joi seara sub acuzația de contrabandă – nava se crede că a navigat în marea liberă timp de trei zile înainte de a se scufunda.

„Supraviețuitorii au povestit cum au început să bea din mare și chiar din propria urină când au rămas fără apă și mâncare. Un bărbat a descris cum a înotat prin ape pline cu cadavrele unor copii morți în timp ce nava se scufunda. Nu cred că voi uita vreodată asta”, a mai spus psihologul Areti Glezou.

„Au transformat Marea Mediterană într-un cimitir”

Nava de pescuit a fost observată inițial de agenția de frontieră a UE, Frontex, cu peste 12 ore înainte ca motorul să se defecteze, iar paza de coastă grecească comunica cu căpitanul său înainte de a se scufunda marți seară. Până la sfârșitul după-amiezii, susțin oficialii pazei de coastă, nava a fost observată navigând pe un „curs constant”.

„Au refuzat oferta noastră de ajutor și au transmis: «Mergem în Italia»”, a declarat ministrul interimar al protecției civile din Grecia, Vangelis Tournas. „Nava se afla în apele internaționale. Dacă am fi făcut ceva mai mult, ar fi fost considerată intervenție.”

Dar întrebările s-au amplificat pe măsură ce au apărut inconsecvențe în versiunea pazei de coastă privind evenimentele. Vineri, pentru prima dată, oficialii greci au recunoscut că o frânghie a fost aruncată asupra navei afectate noaptea târziu, alimentând speculațiile că vasul ar fi putut fi tras înainte ca acesta să se oprească brusc și să se scufunde.

Șocul s-a transformat treptat în furie, protestatarii ieșind pe străzile din toată Grecia pentru a deplânge gestionarea incidentului de către autorități și politicile europene care „au transformat Marea Mediterană într-un cimitir acvatic”.

„Am pierdut 45 de rude pe acea barcă, un sat întreg, inclusiv pe fratele meu Yousaf”, a spus Mohammed Yunis, un taximetrist pakistanez care locuiește de peste patru decenii în Marea Britanie.

„Vreau răspunsuri”, a spus el, stând în fața sediului pazei de coastă grecești împreună cu alte rude care călătoriseră la Kalamata. „Autoritățile de aici mint. Ei știau că nava era acolo. Ei știau că are probleme. Nu au făcut nimic să-i salveze. Au vrut ca oamenii de la bord să moară.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *