„Am vrut să schimb lumea. Și încă vreau s-o schimb!” O membră a Rezistenței franceze din timpul ocupației naziste, în vârstă de 102 ani, va purta flacăra olimpică spre Paris

„Am vrut să schimb lumea. Și încă vreau s-o schimb!” O membră a Rezistenței franceze din timpul ocupației naziste, în vârstă de 102 ani, va purta flacăra olimpică spre Paris

Melanie Berger-Volle, 102 ani, membră a Rezistenței franceze în timpul ocupații naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial, va purta flacăra olimpică, la Saint-Étienne, în drumul către Paris, semnalează France 24, care preia un reportaj tulburător al agenției France Presse.

Melanie, una dintre „femeile din umbră” din perioada ocupației germane, a fost aleasă să poarte flacăra olimpică în data de 22 iunie, la Saint-Étienne.

Puțin neliniștită de greutatea torței, Berger-Volle, o apărătoare a drepturilor femeilor, a acceptat imediat propunerea oficialilor departamentului Loire și cei ai primăriei din Saint-Étienne.

Melanie este bunica fostei gimnaste Emilie Volle, care a concurat Jocurilor Olimpice de la Atlanta (1996).

A părăsit Austria natală și a ajuns la Paris deghizată în bărbat

Născută în Austria, în 1921, într-o familie de evrei, Melanie Berger-Volle și-a început activismul în adolescență, când a făcut parte dintr-un grup de extremă stânga.

După anexarea Austriei de către Germania nazistă, femeia și-a părăsit țara de baștină și a ajuns la Paris în 1939, deghizată în bărbat.

Ulterior, a fost trimisă într-o tabără de refugiați din Pau, sud-vestul Franței. Doar că a sărit din tren la Clermont-Ferrand. Apoi, de la Montauban, în următorii ani, a fost devotată mișcării de rezistență.

„Urmărire bătăilor din arest se simt și azi”. Evadarea în cămașă de noapte

În 1942 a fost arestată de naziști, supusă unui interogatoriu infernal și bătută. „Urmările se simt și azi” spune centenara.

Ea a evitat pedeapsa cu moartea și, după 13 luni de detenție la Toulouse, a fost transferată la închisoarea Baumettes din Marseille. Membrii grupului ei, împreună cu Rezistența, i-au pregătit evadarea. „Am scăpat în cămașa de noapte”, rememorează noapte de 15 octombrie 1943.

După eliberarea din 1944, ea s-a căsătorit Lucien Volle, un alt luptător al Rezistenței. „Ne-am luptat constant pentru a explica. Nu ce am făcut, ci de ce am făcut-o”, spune ea.

A fost distinsă cu o serie de decorații, inclusiv Legiunea de Onoare. „Nu am făcut mare lucru. Dar am spus „nu” nazismului”, afirmă.

Îngrijorată de revenirea extremiștilor în Europa, Berger-Volle speră că tinerii vor putea, la rândul lor, să apere democrația.

Și intenționează să se folosească de moment pentru a-și transmite un mesaj: „Am vrut să schimb lumea. Și încă vreau s-o schimb!”.

Întotdeauna am iubit sportul. Idealul meu a fost mereu să unesc lumea, iar Olimpiadele sunt un moment formidabil pentru cunoaște alţi oameni.

Melanie Berger-Volle:

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *