Amnesty International afirmă că autoritățile iraniene au recurs la violuri și tortură pentru a-i pedepsi pe cei arestați în urma protestelor din 2022

Amnesty International afirmă că autoritățile iraniene au recurs la violuri și tortură pentru a-i pedepsi pe cei arestați în urma protestelor din 2022

Protestatarii iranieni arestați în timpul lunilor de manifestațiilor antiguvernamentale izbucnite în septembrie 2022, după moartea tinerei Mahsa Amini în custodia poliției moravurilor, au fost violați și supuși la alte forme de violență sexuală de către forțele de informații și de securitate de la Teheran, precizează organizația Amnesty International într-un raport care documentează cazurile a 45 de supraviețuitori, relatează France 24.

Atenție, urmează mărturii care conțin descrieri de scene de abuz sexual și psihologic.

Raportul publicat pe 6 decembrie include mărturiile a 26 de bărbați, 12 femei și șapte copii de 12 ani, victime ale agresiunilor sexuale și torturii.

Zeci de mii de activiști și demonstranți au fost arestați în timpul protestelor de anul trecut și supuși la tortură și alte rele tratamente, se menționează în raportul de 120 de pagini. Oamenii au început să iasă în stradă în Iran, în cadrul mișcării „Femeie, viață, libertate”, după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit, fiind arestată de „poliția morală” pentru că nu purta vălul în mod corect.

„Violența sexuală a fost folosită de agenții statului, cu impunitate totală, ca armă de tortură pentru a zdrobi spiritul, stima de sine și sentimentul de demnitate al protestatarilor, pentru a descuraja noi proteste și pentru a-i pedepsi pentru că au sfidat instituția politică și de securitate și sistemul său înrădăcinat de discriminare bazată pe gen, aplicat prin intermediul unei legislații draconice, inclusiv legi abuzive privind obligativitatea purtării vălului”, se menționează în raportul organizației neguvernamentale.

Maryam, una dintre protestatare, a declarat pentru Amnesty International că ea și prietenele ei au fost arestate după ce și-au dat jos vălul și au început să scandeze diverse mesaje.

„Peste 30 de membri ai Gărzilor Revoluționare au venit și ne-au aruncat într-o dubă într-un mod îngrozitor. Agenții ne-au legat la ochi și ne-au încătușat în dubă și au continuat să ne adreseze insulte sexuale și să ne numească «fete ușuratice». Ne-au adresat cuvinte vulgare, și-au bătut joc de noi și ne-au ridiculizat, ne-au pălmuit și ne-au lovit cu pumnii și picioarele în organele genitale și în sâni”, a declarat ea.

Apoi spune că a fost legată la ochi, încătușată, dusă într-un centru de detenție și separată de prietenele ei de către poliția iraniană. A fost izolată și interogată, apoi a fost violată în grup și torturată de agenții statului.

Un alt protestatar, Hossein, a povestit că a fost arestat de agenți în civil, torturat și spus violențelor sexuale.

„Mi-au scos hainele, cu excepția lenjeriei de corp. Au pornit aerul rece și apoi mi-au stropit corpul cu apă. Eram înghețat și mi-au spus că se vor opri doar dacă voi face «mărturisiri» forțate și voi spune tot ce vor ei să spun”, a declarat el.

Un alt protestatar, Jamshid, a declarat că i s-au aplicat șocuri electrice în zona intimă și a fost amenințat cu violul dacă nu recunoștea toate acuzațiile care i se aduc.

Deținuții traumatizați au fost adesea constrânși să facă „mărturisiri” false privind legăturile cu entități străine și primirea de fonduri pentru a participa la proteste, precizează Amnesty International.

Potrivit organizației care luptă pentru protejarea drepturilor omului, aceste acte au fost comise de membri ai Gardienilor Revoluției iraniene, ai forțelor paramilitare Basij, ai Ministerului de Informații și ai poliției, în centre de detenție oficiale sau în incinte de securitate, precum și în locuri neoficiale, cum sunt casele sau clădirile de apartamente cunoscute sub denumirea colocvială de „case sigure” sau în centre de detenție improvizate – depozite, parcări și școli.

În ciuda numeroaselor mărturii directe și chiar a identificării autorilor de către victime, niciuna dintre autorități nu a fost trasă la răspundere.

De altfel, se mai precizează în raport, cele mai multe dintre victime s-au abținut să depună plângeri de teama urmărilor și a neîncrederii în sistemul judiciar iranian.

Pe lângă violențe, victimele au raportat și condiții de detenție inumane, precum supraaglomerarea, infestările de gândaci și șoareci, lipsa lenjeriei de pat și accesul slab sau inexistent la toalete sau la igienă.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *