ANALIZĂ | Haos în campania de vaccinare antigripală 2023-2024. Ministerul nu are date despre 700.000 de doze ieșite din farmacii. „Mulți l-au administrat la o asistentă pe scara blocului”

ANALIZĂ | Haos în campania de vaccinare antigripală 2023-2024. Ministerul nu are date despre 700.000 de doze ieșite din farmacii. „Mulți l-au administrat la o asistentă pe scara blocului”

Modificările legislative realizate de Ministerul Sănătății în domeniul vaccinării antigripale, la finalul anului trecut, nu par să fi avut rezultatele scontate. În campania de imunizare 2023-2024 s-au înregistrat doar 1,1 milioane de vaccinări, o scădere cu aproape 30% față de acum cinci ani și cu 70% față de acum trei ani. Ministrul sănătății invocă nevoia de adaptare la sistem, medicii de familie din mediul rural se tem că pacienții nu știu să transporte serurile în siguranță, la rece, în timp ce cifrele din industria pharma arată că, de fapt, ar mai fi 700.000 de doze care au ieșit din farmacii, dar nu figurează în raportările oficiale.

Ministerul Sănătății anunța la finalul anului trecut o revoluționare a modului în care se desfășoară vaccinarea în România, în special în cazul adulților, un capitol la care eram între codașii Europei. Printr-un ordin de ministru s-a decis includerea mai multor vaccinuri în lista celor compensate parțial sau integral, între acestea fiind și vaccinul antigripal.

De fapt, strategia de vaccinare antigripală a fost schimbată radical: în sezonul gripal 2023-2024, Ministerul Sănătății nu a mai achiziționat sutele de mii de doze pe care să le distribuie apoi, prin Direcțiile de Sănătate Publică, către medicii de familie din toată țara. Acum, persoanele aflate în grupele de risc au primit o trimitere de la medicul de familie și au fost nevoite să meargă la orice farmacie să își achiziționeze, gratuit, vaccinul. Cu acesta s-au întors fie înapoi la cabinet, fie s-au imunizat pe cont propriu: în unele județe s-a putut direct în farmacii.

Mai mult, au mai fost incluse categorii care beneficiază de gratuite, cât și de compensare parțială de 50%, în cazul achiziției de vaccin antigripal, cum ar fi categoria celor cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani.

Dar mai mulți medici din țară, cu precădere din mediul rural, s-au plâns că sistemul ar fi deficitar: oamenii nu au avut acces la o farmacie în apropiere de la care să își procure vaccinul și de multe ori au renunțat complet la proces. Mai mult, medicii de la țară au avertizat că vaccinul nu mai este eficient dacă se rupe „lanțul de frig”, dacă de la farmacie până la cabinet nu este păstrat într-o geantă frigorifică, mai ales în zilele călduroase de toamnă din debutul campaniei.

Cel mai slab sezon de vaccinare din ultimii cinci ani

Libertatea a solicitat, de la Ministerul Sănătății, cifrele din prezenta campanie de vaccinare, cât și din cea derulată în ultimii cinci ani. Diferențele sunt majore. Conform unui răspuns transmis la 51 de zile de la momentul solicitării făcute, ministerul confirmă cifrele validate de reporterii Libertatea și în mai multe județe din țară: în 2023-2024 a fost cea mai slabă campanie de imunizare antigripală, conform cifrelor oficiale.

În mod concret, în campanie de vaccinare 2023-2024 s-au vaccinat circa 1,1 milioane de persoane, cu circa 27,5% mai puțin față de campania trecută, 2022-2023, când s-au vaccinat aproape 1,5 milioane de oameni. Un număr similar, cu circa 50.000 mai mare, a fost înregistrat în sezonul epidemic 2019-2020, în timp ce cu un an anterior, 2018-2019, au fost cam 1,33 de vaccinări. Diferența în această statistică o face sezonul de vârf 2020-2021, când au fost administrate 2,5 milioane de vaccinuri. Față de acel punct, în acest sezon epidemic au fost administrate cu aproximativ 67% mai puține doze.

Cifrele arată la fel și pe județul Iași: o scădere generală, multianuală, de 30%, și 70% față de 2020-2021, cel mai bun an. Ministrul Alexandru Rafila a explicat fenomenul pentru presa locală, invocând modificările legislative și timpul scurt al sistemului pentru a se adapta.

„Este o perioadă de adaptare la noul sistem. Abia acum am ajuns la normalitate: așa se întâmplă peste tot. Medicul îți prescrie vaccinul, tu îl ridici compensat de la farmacie și te întorci la medic sau ți-l administrezi la farmacie. Am oferit această posibilitate de administrare la farmacie pentru cel antigripal în mai multe locuri din țară. Repet, neîncrederea în vaccinare trebuie combătută prin exemple directe, prin exemple personale. Oamenii au ajuns după pandemie să nu mai fie interesați de vaccinare ca metodă de prevenție. E păcat, pentru că în mod evident, vaccinarea salvează milioane de vieți la nivel global în fiecare an”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila. Foto: Hepta

Scădere în rural și îngrijorare: „au știut pacienții să respecte lanțul de frig?”

Dar dincolo de scăderea directă a numărului de doze administrate, o problemă majoră a fost cea de accesibilitate la vaccin.

„Vaccinul trebuie ținut neapărat la rece, la temperatura frigiderului și scos cu cel mult o jumătate de oră înainte de a fi administrat. Eu am făcut mult mai puține vaccinări, dar dintre cele realizate, câte au fost oare cu ser eficient? Cum pot eu să știu în ce condiții a transportat pacientul vaccinul către cabinet, mai ales venind din oraș? Cine îmi garantează că a ajuns în 30 de minute, atât cât rezistă înainte să se inactiveze, când este scos de la rece?”, a declarat dr. Viorel Olărașu, medic de familie din comuna Ciortești, județul Iași, pentru Libertatea.

Soluția propusă de către acesta era de crearea unor centre de vaccinare spre care oamenii să se poată îndrepta, ca să nu se mai stocheze serurile tot la medicul de familie.

În ciuda cifrelor îngrijorătoare însă, dr. Gindrovel Dumitra, care este unul dintre medicii fondatori ai Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune că este posibil să nu avem imaginea de ansamblu. Conform acestuia, cele 1,1 milioane de doze sunt cele înregistrate de către medicii care au efectuat vaccinul în Registrul Electronic Național de Vaccinări, așa cum sunt obligați de legea în vigoare.

Dr. Gindrovel Dumitra. Foto: Hepta

Doze administrate „în afara sistemului”

Însă din discuțiile purtate între organizațiile profesionale, dr. Gindrovel Dumitra a explicat că numărul ar fi, de fapt, cel puțin la nivelul anului trecut, când au fost aproximativ 1,5 milioane de doze administrate la medicul de familie și încă 2-3 sute de mii achiziționate de persoane cu prețul integral din farmacie.

„Comunitatea reprezentanților din zona pharma vorbește despre faptul că au fost 1,8 milioane de doze care au ieșit din farmacii. Mai mult, conform datelor furnizate de CNAS, sunt 1,6 milioane de prescripții electronice emise de către medicii de familie din toată țara pentru vaccin antigripal. Noi am făcut o evaluare în cadrul grupului de vaccinologie al SNMF, avem un chestionar pe care colegii noștri îl completează, și mulți ne-au evidențiat că în mediul urban, circa 25-30% dintre cei care au cerut rețetă nu s-au întors să-și facă și vaccinul. De ce? Mulți l-au administrat la o asistentă pe scara blocului, la o rudă, în farmacii acolo unde s-a putut sau dacă era vorba de serul cu administrare intranazală l-au făcut singuri, acasă”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, pentru Libertatea.

În urban, creșterea este substanțială, crede dr. Gindrovel Dumitra

El a admis însă că pe zona rurală există o nemulțumire generalizată, dar a precizat că există o creștere palpabilă a imunizării în mediul urban. Este mai importantă creșterea decât scăderea, spune medicul, pentru că, din punct de vedere epidemiologic, răspândirea mai mare are loc în aglomerațiile urbane unde acoperirea vaccinală trebuie să fie cât mai mare.

„Istoric, în mecanismul precedent, era o repartiție echilibrată pe medic de familie, fără să se țină cont de numărul de pacienți și de grupele de risc. Și nu se forma un echilibru, ci dezechilibre majore. Erau județe unde numărul de doze primite pe medic era de 700-800, iar în București au fost ani și cu 50 de doze/medic. Anul acesta am avut însă o colegă în Capitală care a vaccinat câteva sute de pacienți”, a specificat dr. Gindrovel Dumitra.

Problema de anul acesta a fost cea legată de farmacii, admite și medicul de familie: multe au evitat să ceară vaccinuri, de teamă că nu le vor veni și vor rămâne cu ele. Dar au existat situații, spune dr. Dumitra, în care s-au putut face și retururi la producători, astfel fiind și farmaciile acoperite.

„A mai fost o problemă importantă anul acesta: zgomotul de fond. Este o anchetă în derulare cu miniștri anchetați în legătură cu achiziția de vaccin anti-COVID-19. Iar oamenii nu știu să facă diferența între actul administrativ și cel medical, legat de siguranța vaccinării. Am avut o pacientă care a venit și când am întrebat-o dacă nu vrea să-și facă antigripalul, mi-a răspuns, sec, «fir-ați ai dracu’ cu vaccinurile voastre!»”, a completat dr. Gindrovel Dumitra.

El a spus că oricum este documentat științific fenomenul de „oboseală la complianță”, iar anul acesta era așteptată o scădere față de vârful anului pandemic. Dar, completează medicul, dacă cifrele din piață se vor confirma și vorbim undeva între 1,6 și 1,8 milioane de doze administrate, atunci modificarea legislativă a funcționat încă de anul acesta și va merge și mai bine în sezonul 2024-2025.

Foto: 123rf

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *