Angajații Poștei Române vor intra în grevă generală. Sindicaliști: „Negocierile pe contractul colectiv de muncă au eșuat”. Ce transmit șefii companiei

Angajații Poștei Române vor intra în grevă generală. Sindicaliști: „Negocierile pe contractul colectiv de muncă au eșuat”. Ce transmit șefii companiei

Negocierea noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru greva generală, cel târziu la începutul lunii aprilie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. În același timp, șefii companiei transmit că majoritatea angajaţilor nu au participat la greva de avertisment şi dau asigurări că activitatea, inclusiv cea de distribuire a pensiilor şi cea de servicii de justiţie, nu va fi perturbată, arată News.ro.

„N-au dat niciodată curs unor solicitări”

„Suntem în această situaţie (greva de avertisment, n.r.) din cauza faptului că au eşuat negocierile colective. În decembrie anul trecut, organizaţia sindicală aparţinătoare BNS, reprezentativă la nivelul companiei, a notificat conducerea companiei pentru a intra în procesul de negociere, pentru că se termina contractul colectiv de muncă în vigoare. Am încercat să negociem cu bună-credinţă.

Pe tot parcursul negocierilor care au avut loc în ianuarie, în februarie, au refuzat să ne pună la dispoziţie, în primul rând, mandatul pe care directorul general şi echipa executivă le aveau pentru negocierile colective. N-au dat niciodată curs unor solicitări prin care doream să clarificăm, spre exemplu, structura veniturilor salariale din Poştă.

Din informaţiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariaţii din Poştă, 12.000 – 13.000, sunt undeva la salariul minim şi un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au aceşti oameni. Evident, ne-am blocat(…)”, a afirmat Costin.

„Continuă să se pună presiune pe salariaţi”

Liderul sindical a reclamat, totodată, şi negocierile pe care conducerea Poştei Române le-a purtat cu Sindicatul Naţional Poştă şi Curierat (SNPC).

„Procesul de negociere a fost compromis, iar în paralel cu mandat de la „nu-ştiu-cine”, pentru că eu refuz să cred că membrii Consiliului de Administraţie ar fi dat directorului general un mandat în afara legii, şi-a permis să negocieze să încheie un acord cu o altă organizaţie sindicală „de casă” pe care şi-a creat-o şi pe care o susţine.

Organizaţie care e condusă de un fost director general de la Poştă, care a fost director pe toată poşta din Bucureşti. S-a comunicat în scris că ce a semnat el (directorul general al Poştei, n.r,) în acel acord cu cealaltă organizaţie sindicală se aplică numai membrilor acelei organizaţii (…) A fost presiune şi continuă să se pună presiune pe salariaţi să se mute de la o organizaţie la alta, lucru interzis de lege”, a spus preşedintele BNS.

„Am asigurat creşteri succesive de salariu în ultimii ani”

La rândul lor, reprezentanţii Companiei Naţionale „Poşta Română” afirmă că majoritatea angajaţilor nu au participat la greva de avertisment de miercuri şi dau asigurări că activitatea, inclusiv cea de distribuire a pensiilor şi cea de servicii de justiţie, nu va fi perturbată.

„Am asigurat creşteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri şi bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creştem veniturile salariaţilor. În prezent, Poşta funcţionează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toţi salariaţii beneficiază de toate drepturile”, susţin aceştia, potrivit News.ro.

Obligațiile contractuale vor fi respectate

Ei au dat asigurări pentru parteneri şi clienţi că toate obligaţiile contractuale ale Poştei Române vor fi îndeplinite întocmai.

„Asigurăm pe toţi beneficiarii de servicii poştale, inclusiv pensionarii şi beneficiarii serviciilor de justiţie din România că activitatea nu va fi perturbată”, au adăugat aceştia.

Potrivit sursei citate, cifrele vehiculate în presă privind numărul de salariaţi aflaţi în grevă de avertisment sunt ”„departe de adevăr” şi a fost instituită o comisie cu rolul de a realiza situaţia din fiecare judeţ privind participarea la grevă.

„Compania Naţională «Poşta Română» este stabilă. Prin procesul amplu de modernizare am reuşit împreună”, au transmis reprezentanții companiei.

„Salariile s-au plătit la timp”

Potrivit acestora, compania a avut o creştere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poştei prin plata salariilor la timp.

„Am asigurat creşteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri şi bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creştem veniturile salariaţilor. În prezent, Poşta funcţionează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toţi salariaţii beneficiază de toate drepturile.

Începând cu luna iunie 2024, salariile vor creşte în medie cu 250 lei şi intenţionăm să continuăm procesul acesta de creşteri salariale într-un ritm rapid”, a conchis sursa citată.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *