Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de ruși de la prăbușirea URSS, a fost testată cu succes, anunță Roscosmos

Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de ruși de la prăbușirea URSS, a fost testată cu succes, anunță Roscosmos

Rusia a anunțat joi, 11 aprilie, că a lansat cu succes racheta de nouă generaţie Angara-A5 de pe cosmodromul Vostocinîi, regiunea Amur, după două amânări, transmite agenția Reuters.

Marţi şi miercuri, lansarea Angara-A5 a fost amânată din motive „tehnice”. Joi, racheta a funcţionat normal, a precizat, într-un comunicat, Roscosmos. Lansarea a fost transmisă în direct de agenția spațială rusă.

La aproximativ 12 minute de la lansare, racheta a pus pe orbita joasă a Pământului sarcina utilă de testare. „S-au detașat rezervoarele de combustibil, apoi s-a detașat secțiunea centrală și o sarcină de test a fost plasată pe orbită”, a transmis Roscosmos.

Racheta Angara-A5, cu trei trepte, are o lungime de 54,5 metri și o masă de aproximativ 773 de tone, fiind capabilă să transporte în spațiu o încărcătură de aproximativ 24,5 tone, potrivit ziarului rusesc Kommersant.

Russia test launched its Angara-A5 rocket from the Vostochny Cosmodrome for the first time after technical glitches prompted officials to abort missions at the very last minute for two days in a row https://t.co/r7NMYvjh1X pic.twitter.com/LQdS5Xxeqk

— Reuters (@Reuters) April 11, 2024

Racheta de tip Angara-A5 este un propulsor de nouă generaţie, menită să înlocuiască lansatoarele de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii ’60. Angara-A5 este prima rachetă spațială produsă în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice. 

Racheta Angara-A5, înainte de lansarea de pe cosmodromul Vostocinîi, din regiunea rusă Amur

Rusia a început proiectul Angara la câțiva ani după destrămarea URSS din 1991. Vehiculul de lansare de fabricație rusă urma să asigure accesul în spațiu chiar și fără cosmodromul Baikonur, pe care Rusia îl închiriază din Kazahstan.

„Crearea complexului de rachete spațiale Angara (KRK) este o sarcină de importanță națională deosebită”, a spus Roscosmos.

Acest proiect înregistrează însă o întârziere faţă de calendarul stabilit de către autorităţile ruse. Primul zbor de testare Angara-A5 a avut loc în 2014, iar un altul a urmat în 2020, ambele din Plesețk, în nordul Rusiei. A urmat un test parțial în 2021, care a fost un eșec.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *