Animalul care atacă oameni în pădurile din jurul Bucureștiului. Mulți au impresia că este o vietate blândă și jucăușă

Animalul care atacă oameni în pădurile din jurul Bucureștiului. Mulți au impresia că este o vietate blândă și jucăușă

Animalul care îi atacă pe oameni în pădurile din jurul Bucureștiului. Multe persoane au ajuns la spital din cauza acestuia. Deși mulți cred că este o vietate blândă, medicii au transmis un avertisment important.

Animalul care atacă oameni în pădurile din jurul Bucureștiului, deși mulți cred că este blând și jucăuș

Bucureștenii care ies în natură se pot confrunta cu situații periculoase dacă încearcă să interacționeze cu unele dintre animalele pe care le întâlnesc.

Deși par blânde, unele animale pot să-i atace pe oamenii care le mângâie. Este și cazul vulpilor, care sunt întâlnite în pădurile din jurul Capitalei.

Medicii sunt că aceste animale sunt sălbatice și pot să-i rănească pe cei care le ating. Zilele trecute, patru persoane care au fost mușcate de vulpi au ajuns la Institutul “Matei Balș” din București.

În timp ce era la picnic, o femeie din Argeș a ajuns la spital după ce o vulpe a mușcat-o. Alți trei pacienți au fost în natură, în pădurile din jurul Bucureștiului.

De la începutul anului 2024 și până acum, la Centrul Antirabic din Constanța au ajuns nouă persoane care au fost mușcate de vulpi. În anumite situații, animalele au fost văzute pe străzi.

În cazul în care nu sunt tratate corespunzător, mușcăturile de vulpe pot provoca probleme serioase. Medicii spun că cel mai mare risc este transmiterea rabiei.

“Nu severitatea mușcăturilor ne îngrijorează, cât acest risc de transmitere al rabiei. O vulpe cu care te întâlnești ziua într-un loc de weekend, pe o stradă a unui sat, la periferia unui oraș, are o probabilitate foarte mare să fie turbată”, a explicat Cătălin Apostolescu, manageul Institutului Matei Balș, potrivit Știrile Pro TV.

Ce trebuie să facă persoanele care au fost mușcate de un animal

Vaccinul antirabic se face în 3 sau 5 doze, în funcție de locul unde s-a produs mușcătura, de severitatea acesteia sau de animalul care a provocat-o. Administrarea acestuia trebuie să înceapă în primele 72 de ore de când persoana a fost mușcată. De asemenea, pacienții afectați primesc și imunoglobulina umana specifică antirabică.

Potrivit medicilor, mușcătura de animal, domestic sau sălbatic, nu trebuie curățată cu spirt sau dezinfectat. Este de ajuns să fie folosite apă și săpun.

În prezent există un program național prin care vulpile sunt vaccinate antirabic. Serul este injectat în ouă, care apoi sunt lăsate în natură pentru ca vulpile să le mănânce.

Cu toate acestea, unele animale s-ar putea să nu fie vaccinate, așa că specialiștii îi îndeamnă pe oameni să nu le atingă și să rămână la distanță de acestea atunci când le zăresc în natură.

“Toată lumea vrea o fotografie cu un animal, e bine să ne bucurăm de ele. Dar ăsta este un pas, următorul pas de a le de mâncare sau de a pune mâna pe un animal este total greșit.

Îi dai de mâncare, poți să nu-i dai ce trebuie, poți să-i faci ceva rău. Și 2 te pui pe ține în pericol, în cazul în care din greșeală se întâmplă ceva, nu neapărat că animalul este agresiv”, a spus Dragoș Ștefan Măntoiu, biolog Wilderness RC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *