Antony Blinken avertizează că Azerbaidjan ar putea invada Armenia în următoarele săptămâni

Antony Blinken avertizează că Azerbaidjan ar putea invada Armenia în următoarele săptămâni

Departamentul de Stat nu plănuiește să reînoiască o derogare aflată în vigoare de mult timp care permite Statelor Unite să ofere asistență militară Azerbaidjanului, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în fața unui grup restrâns de parlamentari, într-o discuție în care a avertizat că Azerbaidjan ar putea invada Armenia în următoarele săptămâni, potrivit unor martori care au vorbit cu Politico.

Mesajul indică îngrijorarea profundă a administrației cu privire la operațiunile Azerbaidjanului împotriva unei regiuni separatiste din vestul țării și posibilitatea extinderii conflictului.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care leagă Azerbaidjanul continental de o exclavă care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliyev a amenințat că va rezolva problema „cu forța”, dacă Erevanul nu îi va îndeplini solicitarea.

Într-un apel telefonic din 3 octombrie, parlamentarii l-au presat pe Blinken cu privire la posibile măsuri împotriva lui Aliyev ca răspuns la invadarea regiunii Nagorno-Karabakh în septembrie, au declarat, pentru Politico, sub protecția anonimatului, martori la discuția parlamentarilor cu Blinken.

Blinken a răspuns că Departamentul de Stat caută căi pentru a trage Azerbaidjanul la răspundere și nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care să permită SUA să ofere asistență militară Azerbaidjanului. El a adăugat că Departamentul de Stat consideră că există posibilitatea ca Azerbaidjan să invadeze sudul Armeniei în săptămânile următoare.

Cu toate acestea, Blinken și-a exprimat încrederea în discuțiile diplomatice în curs dintre Armenia și Azerbaidjan

Într-o declarație de presă, Departamentul de Stat a refuzat să comenteze discuțiile lui Blinken cu parlamentarii, dar a subliniat angajamentul instituției față de „suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei” și soluționarea conflictului prin „discuții directe”.

Incursiunea militară a Azerbaidjanului în această regiune, de luna trecută, a determinat peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah să fugă. Liderii locali au capitulat ca parte a unui acord intermediat de Rusia și au fost de acord să dizolve Nagorno-Karabah, stat nerecunoscut de trei decenii.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *