Antony Blinken spune că grupul Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger, unde a avut loc o lovitură de stat

Antony Blinken spune că grupul Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger, unde a avut loc o lovitură de stat

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, într-un inerviu pentru BBC, că nu crede că Rusia sau Wagner au fost implicate în lovitura de stat din Niger, dar că grupul de mercenari condus de Evgheni Prigojin a încercat să profite de instabilitatea prin care trece țara africană.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat și ceea ce continuă să se întâmple în Niger nu a fost instigat de Rusia sau de Wagner, dar au încercat să profite de asta. În fiecare loc în care a mers acest grup Wagner, au urmat moartea, distrugerea și exploatarea. Insecuritatea a crescut, nu a scăzut”, a spus Blinken.

În contextul loviturii de stat, au existat speculații conform cărora armata Nigerului a cerut ajutorul Wagner.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, a discutat luni cu liderii loviturii de stat, precizând că aceștia au înțeles riscurile colaborării cu mercenarii.

Și președintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere și aflat acum în detenție, și-a exprimat îngrijorările cu privire la influența Wagner în Africa, într-un articol de opinie publicat săptămâna trecută de Washington Post.

„Cu o invitație deschisă din partea autorilor loviturii de stat și a aliaților lor regionali, întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea cădea sub influența Rusiei prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost afișat din plin în Ucraina”, a scris Bazoum.

Despre gruparea de mercenari Wagner se crede că are mii de luptători în țări precum Republica Centrafricană și Mali, unde este implicată în afaceri profitabile, consolidând totodată relațiile diplomatice și economice ale Rusiei.

Și șeful diplomației americane a precizat că SUA sunt îngrijorate că Wagner „s-ar putea manifesta” în unele părți din regiunea Sahel, care cuprinde zone întinse din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan.

Luptătorii grupului au fost acuzați de abuzuri asupra drepturilor omului în mai multe țări africane.

În prezent, nu este clar dacă luptătorii Wagner au intrat în Niger. Canalul de Telegram Grey Zone, afiliat la Wagner, anunța luni că aproximativ 1.500 de mercenari au fost trimiși recent în Africa, fără să precizeze în ce țară au ajuns.

Generalul Abdourahmane Tchiani, comandantul gărzii prezidenţiale din Niger, a fost proclamat, pe 28 iulie, șef al statului de ofițerii militari. Preşedintele ales democratic, Mohamed Bazoum, a fost arestat.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *