Aplicația de mobil făcută de o mamă prin care copiii învață să aibă grijă de mediu și se joacă de-a poștașii

Aplicația de mobil făcută de o mamă prin care copiii învață să aibă grijă de mediu și se joacă de-a poștașii

Când se uită pe geam, Daniela Niculae, 43 de ani, își dorește să vadă lucruri verzi. Și ar vrea ca și cei doi copii ai ei să crească într-o lume sustenabilă, mai puțin poluată, în care ei știu să aibă grijă de natură. „Nu există pasageri pe nava Pământ. Suntem cu toții echipaj”, este citatul filosofului canadian Marshall McLuhan, care a ghidat-o în a pune bazele aplicației unui joc care îi transformă pe copii în poștașii traiului sustenabil: The Green Postman. 

Aplicația sa a fost finalistă în cadrul programului „Innovators for Children”, realizat de Impact Hub București și BRD. Publicația Școala 9 prezintă toate ideile de afaceri din competiție în cadrul unei campanii susținute de BRD Groupe Société Générale.

„Copiii pot deveni vectori în comunitățile din care fac parte și îi pot corupe și pe ceilalți să devină și green. Ei duc vestea mai departe, sunt poștași”, spune Daniela Niculae despre aplicația sa, care a ajuns pe lista finaliștilor competiției „Innovators for children”, care susține start-upurile din educație.

Borcanul cu bomboane

The Green Postman este o soluție digitală care îi învață pe copii traiul sustenabil prin exerciții cât mai practice și cât mai distractive. În joc, copiii interacționează cu un poștaș care le „livrează” în fiecare zi o scrisoare care vorbește despre teme legate de mediu și sustenabilitate. Fiecare scrisoare vine cu jocuri interactive și acțiuni pe care copiii le pot aplica în viața reală. Pot și ei trimite scrisori pe care le citesc alți utilizatori.

De ce un poștaș? „Copiilor le place să primească scrisori, dar mai ales să pună scrisori”, explică creatoarea aplicației.

Daniela Niculae a fondat și Divanul Verde, un start-up ce oferă consultanță pentru sustenabilitate. S-a întâlnit în aceste câteva luni de la înființare cu nenumărate organizații care i-au cerut ajutorul și și-a dat seama că ar trebui să înceapă, de fapt, mult mai de jos cu educația, de la vârste și mai mici.

Iar pentru a elimina cât mai mult din bariere, de resurse, de zonă, de categorii sociale, s-a dus cu soluția online. Așa a luat naștere The Green Postman.

Daniela Niculae și cel mai aprig tester și critic al său, fiica ei de 8 ani, au făcut ateliere practice, au vorbit cu copii, părinți și psihologi ca să creeze cea mai bună versiune a jocului. Următorul pas este de a lansa varianta lui pilot.

Însă cum explici copiilor o temă atât de dificilă și complexă precum sustenabilitatea?

„Să ne imaginăm un borcan plin cu bomboane, magic. De fiecare dată când dăm o bomboană, alta o înlocuiește. Practic, magia susține acest borcan ca să nu se termine niciodată. Dacă nu ar fi magic, atunci noi tot dând bomboane, borcanul s-ar goli. Cam același lucru se întâmplă și cu planeta noastră. Misiunea noastră este de a susține magia planetei ca să nu epuizăm toate resursele și beneficiile pe care le primim de la planetă”, spune Daniela.

Au împins-o către domeniul acesta copiii, pentru care își dorește un viitor verde, și un citat: „Nu există pasageri pe nava Pământ. Suntem cu toții echipaj”, al filosofului canadian Marshall McLuhan.

„Vrei să vezi pe geam lucruri verzi, așa cum ai fost obișnuit când erai mic, ai doi copii și îți dorești pentru ei tot ce e mai bine, un viitor așa cum ți-l imaginezi tu”, spune creatoarea aplicației The Green Postman.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *