Apropiații lui Navalnîi susțin că acesta urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri dacă nu murea

Apropiații lui Navalnîi susțin că acesta urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri dacă nu murea

Reuters relatează că liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi a fost aproape de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul morții sale, potrivit Mariei Pevcikh, o apropiată a lui Navalny care a repetat acuzația că președintele Vladimir Putin l-ar fi ucis.

Negocierile despre eliberarea lui Navalnîi ar fi fost finalizate înainte ca acesta să moară

Vorbind pe YouTube, Pevchikh a spus că discuțiile despre schimbul lui Navalnîi și a doi cetățeni americani rămași anonimi cu Vadim Krasikov, un asasin al Serviciului de Securitate FSB rus aflat în închisoare în Germania, erau în faza finală la momentul morții sale.

Pevchikh nu i-a numit pe cei doi cetățeni americani care ar fi urmat să fie schimbati împreună cu Navalnîi. Dar SUA au spus că încearcă să-i returneze pe Evan Gershkovich, un reporter pentru Wall Street Journal, și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american.

„Alexei Navalny ar fi putut să stea pe acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Aceasta nu este o figură de stil, ar fi putut și ar fi trebuit ca asta să se întâmple”, a spus Pevchikh.

„Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în următoarele zile pentru că am luat o decizie cu privire la schimbul lui. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a oferit posibilitatea să-l primească pe ofițerul FSB Vadim Krasikov, care ispășește pedeapsa pentru o crimă la Berlin, în schimbul a doi cetățeni americani și al lui Alexei Navalnîi”.

Putin n-ar fi puttu să accepte ideea că Navalnîi ar putea fi liber

Pevchikh a spus că are confirmarea că negocierile pentru schimb erau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Navalnîi, a susținut ea, a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu putea tolera gândul că el ar putea fi liber.

Pevcikh a spus că apropiații lui Navalnîi au lucrat de la începutul războiului din Ucraina la un plan de a-l scoate din Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri care implică „spioni ruși în schimbul prizonierilor politici”.

Ea a spus că au făcut eforturi disperate și au încercat să găsească intermediari, apropiindu-se chiar de regretatul Henry Kissinger, dar a spus că guvernele occidentale nu au reușit să dea dovadă de voința politică necesară.

„Oficialii, americani și germani au povestit cât de important ar fi să-i ajute pe Navalny și pe prizonierii politici, și-au dat mâna, au făcut promisiuni și apoi nu au mai făcut nimic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *