Armata israeliană își retrage trupele din sudul Fâșiei Gaza „din motive tactice”. „Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis”

Armata israeliană își retrage trupele din sudul Fâșiei Gaza „din motive tactice”. „Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis”

Israelul a anunțat duminică, 7 aprilie, că își retrage trupele terestre din sudul Fâșiei Gaza, relatează BBC și The Guardian. Măsura, luată „din motive tactice”, vine după aproape patru luni de lupte intense în orașul Khan Younis și coincide cu noi discuții despre încetarea focului.

„Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis. Divizia 98 a dezmembrat brigăzile Hamas din Khan Younis și a ucis mii de membri ai acesteia. Am făcut tot ce am putut acolo”, a declarat un oficial al armatei pentru cotidianul israelian Haaretz, adăugând că palestinienii strămutați din oraș pot acum să se întoarcă la casele lor.

„Războiul nu s-a încheiat”

Pe de altă parte, analiștii militari au declarat că nu este exclusă o ofensivă terestră israeliană asupra orașului Rafah, cel mai sudic din Gaza, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de persoane.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Peter Lerner, a declarat că „războiul nu s-a încheiat”.

„Războiul se poate termina doar atunci când ei (ostaticii) se vor întoarce acasă și când Hamas va dispărea. Este un declin al forțelor, dar sunt mai multe operațiuni care trebuie efectuate. Rafah este în mod clar o fortăreață. Trebuie să dezmembrăm capacitățile Hamas oriunde s-ar afla”, a spus Lerner.

Noi discuții despre încetarea focului

La finalul săptămânii trecute, Israelul și Hamas au anunțat că au trimis delegații la Cairo pentru a se alătura unor noi negocieri de încetare a focului.

Presa israeliană a relatat că din delegația țării fac parte șefii Mossad (serviciul de informații externe) și Shin Bet (serviciul de securitate internă) și că operează cu un „mandat extins”. Directorul CIA, Bill Burns, este, de asemenea, așteptat să participe la discuții, alături de ministrul de externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Au trecut șase luni de când Hamas a atacat comunitățile din sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform datelor israeliene.Ulterior, peste 33.000 de locuitori din Gaza au fost uciși în ofensiva israeliană în enclavă, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Deși 100 de israelieni au fost eliberați în cadrul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, în schimbul a 240 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, negocierile de atunci, care vizau un al doilea armistițiu mai lung și eliberarea celorlalți ostatici, au eșuat în mod repetat.

Înainte de începerea noilor discuții, Hamas și-a reiterat cererile incluse într-o propunere din 14 martie, privind o încetare permanentă a focului, retragerea forțelor israeliene din Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate la casele lor și un acord „serios” de schimb de prizonieri palestinieni pentru ostaticii israelieni deținuți în Gaza, potrivit unui comunicat citat de The Guardian.

În replică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa nu va ceda cererilor „extreme” ale Hamas și nu va fi de acord cu nicio încetare a focului până când ostaticii rămași nu vor fi eliberați.

Netanyahu se află, în această perioadă, sub o presiune internațională tot mai mare din cauza comportamentului forțelor sale în Gaza și a situației umanitare disperate din enclavă.

Potrivit unui raport de luna trecută al ONU, foametea este „iminentă” în jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, iar conform Oxfam, numărul persoanelor care se confruntă cu „niveluri catastrofale” de foamete în enclavă aproape că s-a dublat din decembrie.

Israelul neagă blocarea ajutoarelor și spune că lipsurile sunt rezultatul unor eșecuri logistice ale organizațiilor umanitare sau al deturnării de către Hamas a proviziilor.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *