Armele nord-coreene, cu componente americane și europene, ucid ucraineni în războiul lui Putin. Dar implicațiile sunt mult mai mari | Analiză

Armele nord-coreene, cu componente americane și europene, ucid ucraineni în războiul lui Putin. Dar implicațiile sunt mult mai mari  | Analiză

Kristina Kimaciuk, inspector ucrainean pentru arme care lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează muniția folosită în război pentru a afla cum a fost fabricată, a studiat epava unei rachete nord-coreene și a concluzionat, după ce a analizat sutele de componente, că „are cea mai recentă tehnologie occidentală, cu piese produse în SUA și Europa”, relatează BBC. Coreea de Nord vinde rachete în Rusia și profită pentru a-și testa capabilitățile într-un război real, cel din Ucraina.

La 2 ianuarie, un tânăr inspector ucrainean de arme, Kristina Kimaciuk, a aflat că o rachetă cu aspect neobișnuit s-a prăbușit într-o clădire din Harkov. Ea a început să-și sune contactele din armată. În decurs de o săptămână, experta în muniție a recuperat rămășitele de rachetă.

Piesă cu piesă, șurub cu șurub

A fotografiat fiecare piesă, inclusiv șuruburile și cipurile de computer mai mici decât o unghie. A realizat imediat că nu are în față o rachetă rusească, dar provocarea era să demonstreze asta.

În mijlocul resturilor de metal, Kimaciuk a identificat un caracter minuscul din alfabetul nord-coreean.

Apoi a dat peste un detaliu mai grăitor; numărul 112 fusese ștampilat pe părți ale carcasei. Aceasta corespunde cu anul 2023 în calendarul nord-coreean.

Și-a dat seama că are în față prima dovadă concretă că armele Phenianului erau folosite de ruși pentru a-i ataca țara.

„Am auzit că au livrat arme în Rusia, dar acum am putut să văd dovezile, să le investighez într-un mod pe care nimeni nu a mai putut să să-l facă până acum”, a declarat experta ucraineană.

Armata ucraineană spune că zeci de rachete nord-coreene au fost lansate de Rusia pe teritoriul său. Au ucis cel puțin 24 de persoane și au rănit peste 70.

Cu toate discuțiile recente despre simulările de lansări nucleare suprevizate de dictatorul Kim Jong Un, amenințarea imediată este acum capacitatea Coreei de Nord de a alimenta războaiele existente și instabilitatea globală.

Kimaciuk a descoperit că racheta nord-coreeană beneficiază „de cea mai recentă tehnologie străină”. Majoritatea pieselor electronice au fost fabricate în SUA și în Europa, în ultimii ani. A existat chiar și un cip de computer american fabricat în martie 2023.

Foto UkrInform via Kyivpost.com

Coreea de Nord, pe repede-înainte: a procurat componentele, le-a adus în țară, a asamblat racheta și a expediat-o în Rusia

Coreea de Nord a procurat ilegal componente vitale, le-a adus în țară, a asamblat racheta și a expediat-o în secret în Rusia, care a folosit-o în prima linie. Totul în câteva luni.

În ciuda faptului că a fost supusă sancțiunilor severe de aproape două decenii, Coreea de Nord reușește în continuare să pună mâna pe tot ce are nevoie pentru a-și fabrica armele și cu o viteză extraordinară.

Damien Spleeters, director adjunct CAR:

Multe dintre cipurile de computer care fac parte integrantă din armele moderne, care le ghidează prin aer către țintele vizate, sunt aceleași cipuri care sunt folosite pentru a controla telefoanele, mașinile de spălat și automobilele noastre, spune Spleeters.

On January 2nd, Russia attacked Kharkiv not with a Russian missile. The remains of a (supposedly) North Korean missile were found in the city.The missile used is similar to an Iskander but it’s still another missile – spokesperson on Kharkiv regional prosecution office Dmytro… https://t.co/HZmTltUpOW pic.twitter.com/p1n31KHuw4

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 6, 2024

Cum „importă” Phenianul piesele electronice

Nord-coreenii au înființat companii false în Hong Kong sau în alte țări din Asia Centrală pentru a cumpăra articole folosind, în principal, numerar furat. Apoi trimit produsele în Coreea de Nord, de obicei peste granița cu China. Dacă o companie falsă este descoperită și sancționată, o alta va apărea rapid în locul ei.

Atât Rusia, cât și China au refuzat să impună noi sancțiuni Coreei de Nord din 2017.

La Londra, Joseph Byrne, un expert în Coreea de Nord la think tank-ul de apărare Royal United Services Institute (RUSI), a fost la fel de uluit.

„Nu m-am gândit niciodată că voi vedea rachete balistice nord-coreene folosite pentru a ucide oameni pe pământ european”, a spus el.

Racheta trasă pe 2 ianuarie de ruși a fost aparent cea mai sofisticată rachetă cu rază scurtă de acțiune a Phenianului, Hwasong 11, capabilă să parcurgă până la 700 de kilometri.

Dr. Jeffrey Lewis, expert în arme nord-coreene și neproliferare la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury, spune că acestea „nu sunt mai rele decât rachetele rusești”. Avantajul este că „sunt extrem de ieftine”.

Rușii cumpără mai ieftin și trag mai mult

Aceasta înseamnă că poți cumpăra mai mult și trage mai mult, în speranța de a copleși apărarea antiaeriană.

RUSI urmărește transportul de arme nord-coreene către Rusia încă de când Kim Jong Un s-a întâlnit cu Vladimir Putin, în Rusia, în septembrie anul trecut, pentru a încheia un presupus acord de arme.

Folosind imagini din satelit, ei au putut observa patru nave de marfă rusești care circulă înainte și înapoi între Coreea de Nord și un port militar rusesc, încărcate cu sute de containere simultan.

În total, RUSI estimează că au fost trimise 7.000 de containere, pline cu peste un milion de obuze și rachete, „genul care pot fi lansate din camioane în salve mari”. Rusia și Coreea de Nord au negat traficul de arme.

„Aceste obuze și rachete sunt unele dintre cele mai căutate arme din lume și permit Rusiei să continue să lovească orașele ucrainene într-un moment în care SUA și Europa s-au mișcat cu întârziere cu privire la armele pe care să le ofere Kievului”, a declarat Byrne.

Începând cu anii 1980, Coreea de Nord și-a vândut armele în străinătate, în mare parte țărilor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, inclusiv Libia, Siria și Iran. Se estima că sunt rachete vechi, în stil sovietic, cu o reputație proastă.

Există dovezi că luptătorii Hamas au folosit vechile grenade propulsate de rachetă ale Phenianului în atacul din 7 octombrie.

Cumpărând armele Phenianului, Moscova încalcă acum sancțiunile pentru care a votat cândva ca membru al Consiliului de Securitate al ONU.

Ce câștigă Coreea de Nord

Rusia ar putea furniza Phenianului materii prime pentru a-și continua producția de rachete, sau chiar de echipamente militare, precum avioanele de luptă, și – la capătul cel mai extrem – asistență tehnică pentru a-și îmbunătăți armele nucleare.

În plus, Coreea de Nord are șansa de a-și testa cele mai recente rachete într-un scenariu de război real pentru prima dată. Cu aceste date valoroase, le va putea îmbunătăți.

Coreea de Nord ar putea deveni un mare furnizor de rachete pentru țările din blocul China-Rusia-Iran. În urma atacului Iranului asupra Israelului din această lună, SUA s-au declarat „incredibil de îngrijorate” că Coreea de Nord ar putea colabora cu Iranul la programele sale de arme nucleare și balistice.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *