Armenia a ratificat aderarea la Curtea Penală Internațională, în ciuda avertismentelor Rusiei. CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin

Armenia a ratificat aderarea la Curtea Penală Internațională, în ciuda avertismentelor Rusiei. CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin

Erevanul a insistat că aderarea la Curtea Penală Internațională nu este un gest îndreptat împotriva Moscovei, scrie AFP. Autoritățile vor fi însă nevoite să îl aresteze pe președintele rus, dacă acesta ajunge pe teritoriul Armeniei.

Deputații armeni au votat marți pentru ratificarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curții Penale Internaționale (CPI), o decizie care va înfuria Rusia, în condițiile în care președintele Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de această instituție.

Potrivit informațiilor oficiale, 60 de deputați au votat în favoarea propunerii, în vreme ce 22 de parlamentari, în majoritate din opoziție, au votat împotriva aderării la CPI. Aderarea Armeniei la CPI înseamnă că autoritățile de la Erevan vor fi teoretic nevoite să îl aresteze pe Putin, în cazul în care acesta le vizitează țara.

Votul vine după ce, joia trecută, Kremlinul a subliniat că o decizie a Armeniei de a adera la CPI ar fi „extrem de ostilă”. Rusia a avertizat de altfel în repetate rânduri Armenia cu privire la ratificarea tratatului fondator al Curții de la Haga, cunoscut sub numele de Statutul de la Roma.

Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1998, dar procesul de ratificare a fost întrerupt în 2004, după ce s-a constatat că documentul contravine Constituției armene. La sfârșitul anului 2022, guvernul armean a reluat procesul de ratificare.

Autoritățile armene au justificat necesitatea ratificării statutului arătând spre problemele de securitate din Nagorno-Karabah. „Crime de război au fost și sunt comise împotriva țării noastre. Avem nevoie de această ratificare, țara noastră are nevoie de ea”, a declarat președintele Parlamentului, Alen Simonian, la începutul lunii septembrie.

Decizia Erevanului vine pe fondul unei răciri a relațiilor cu Moscova, vechi aliat. Armenia s-a declarat nemulțumită de lipsa de ajutor din partea Rusiei, pe care o acuză că a permis practic Azerbaidjanului să preia controlul asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Regiunea, care se află oficial în interiorul granițelor azere, dar era locuită de etnici armeni și funcționa ca o autonomie, și-a anunțat joi dizolvarea în urma unei operațiuni militare fulgerătoare a forțelor militare de la Baku. Ea va fi „reintegrată” în Azerbaidjan, au anunțat oficialii azeri.

Aderarea Armeniei la CPI reduce și mai mult numărul de țări pe care președintele Putin le poate vizita, fără să riște o eventuală arestare. Recent, Putin a evitat o vizită în Africa de Sud, la summitul grupului BRICS, preferând să se adreseze online omologilor săi și să-l trimită la fața locului pe ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Problemele sale au început în luna martie, când CPI a anunțat că emite un mandat de arestare pe numele său sub acuzația de crimă de război, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *