„Ăsta e sistemul public”. Ciolacu și Rafila, declarații din curtea spitalului Nicolae Robănescu, despre incendiul provocat de un transformator „nou și în garanție”

„Ăsta e sistemul public”. Ciolacu și Rafila, declarații din curtea spitalului Nicolae Robănescu, despre incendiul provocat de un transformator „nou și în garanție”

Transformatorul din curtea Spitalului Nicolae Robănescu din Bucureşti, care a explodat şi a provocat un incendiu, era în garanție, fiind instalat în octombrie 2022, au declarat premierul Marcel Ciolacu și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, miercuri dimineaţă, informează News.ro și HotNews.

„Transformatorul a fost achitat de către spital, era în garanţie, era nou, dar sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, miercuri dimineață, din curtea spitalului afectat de incendiu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent alături de Ciolacu, a spus că transformatorul a fost instalat în octombrie 2022. Acesta a luat foc în urma unei pene de curent.

„Ăsta este sistemul public în acest moment”

„Managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent. Nu personalul spitalului operează transformatorul electric. Transformatorul era instalat de o firmă agreată de distribuitor“, a declarat Rafila, precizând că „ministerul Sănătății s-a ocupat de achizitia acestui echipament“.

După ce jurnaliștii au subliniat că situații similare privind instalațiile electrice există în mai toate spitalele din România, Ciolacu a susținut că va fi făcut „un plan de acţiune în privinţa spitalelor”, iar „în perioada următoare se va investi masiv în sistemul de sănătate”.

„Ăsta este sistemul public în acest moment. De aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a mai afirmat Ciolacu.

Care este starea copiilor evacuați

Conform reprezentanților Spitalului „Marie Curie, în această unitate medicală se află acum 75 dintre copiii transferați în urma incendiului, în timp ce 11 au fost luați acasă de către aparținători.

La acest moment, jumătate din Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu” are energie electrică, fiind alimentat printr-un generator, iar ambulatoriul nu are curent, a spus Rafila.

Conform acestuia, copiii vor fi transferați înapoi în spital după ce se va rezolva problema alimentării cu energie electrică.

Foto INQUAM. Sabin Cirstoveanu
Foto Libertatea/Eli Driu
Foto Libertatea/Eli Driu

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *