AstraZeneca retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial, invocând surplusul de vaccinuri mai noi

AstraZeneca retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial, invocând surplusul de vaccinuri mai noi

AstraZeneca a început retragerea la nivel mondial a vaccinului său Covid-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” care vizează noi variante ale virusului, anunță The Guardian.

3 miliarde de doze de vaccin AstraZeneca au fost furnizate la nivel global

Anunțul vine după ce în martie, compania farmaceutică și-a retras voluntar cererea pentru autorizația de introducere pe piață a Uniunii Europene, care este aprobarea de a comercializa un medicament în statele membre.

În data de 7 mai, Agenția Europeană a Medicamentului a emis o notificare că vaccinul nu mai este autorizat pentru utilizare.
Într-o declarație, AstraZeneca a spus că decizia a fost luată deoarece există acum o varietate de vaccinuri noi disponibile care au fost adaptate pentru a viza variantele Covid-19.

Acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru vaccinul AstraZeneca, care nu mai este fabricat sau furnizat. „Conform estimărilor independente, peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate doar în primul an de utilizare și peste 3 miliarde de doze au fost furnizate la nivel global”, se arată în comunicat.

„Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume și sunt considerate ca fiind o componentă critică a încetării pandemiei globale. Vom lucra acum cu autoritățile de reglementare și cu partenerii noștri pentru a ne alinia pe o cale clară pentru a încheia acest capitol.”

AstraZeneca și-a schimbat numele vaccinului împotriva Covid-19 în Vaxzevria

Alte țări au încetat deja să furnizeze vaccinul. Nu a fost disponibil pentru utilizare în Australia din martie 2023, deși utilizarea sa era deja eliminată treptat din iunie 2021 din cauza disponibilității pe scară largă a vaccinurilor mai noi.

AstraZeneca și-a schimbat numele vaccinului împotriva Covid-19 în Vaxzevria în 2021. Vaccinul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, administrat sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul brațului, la aproximativ trei luni distanță. De asemenea, a fost folosit de unele țări ca rapel.

Vaxzevria este alcătuită dintr-un alt virus din familia adenovirusurilor modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine ​​din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Vaccinul nu conține virusul în sine și nu poate provoca virusul.

Deși vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficient în ansamblu, acesta prezenta riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie sau TTS. Sindromul rar a apărut la aproximativ două până la trei persoane la 100.000 care au fost vaccinate cu vaccinul Vaxzevria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *