Astronomii au descoperit cea mai mare gaură neagră stelară a Căii Lactee: E de 33 de ori mai mare decât Soarele

Astronomii au descoperit cea mai mare gaură neagră stelară a Căii Lactee: E de 33 de ori mai mare decât Soarele

Astronomii au descoperit o gaură neagră enormă care s-a format în urma exploziei unei stele la doar 2.000 de ani lumină de Pământ.
BH3 este cea mai masivă gaură neagră stelară descoperită până acum pe Calea Lactee și cercetătorii au descoperit-o datorită presiunii puternice pe care îl exercită asupra unei stele însoțitoare care o orbitează în constelația Acvila.

Găurile negre stelare se formează de obicei atunci când stelele masive explodează

Descoperirea întâmplătoare este atât de importantă încât oamenii de știință au lansat detaliile obiectului mai devreme decât era planificat, pentru a le permite altor astronomi să efectueze observații suplimentare cât mai curând posibil.

„Este o surpriză uriașă”, a spus dr. Pasquale Panuzzo, astronom și membru Gaia la Observatorul din Paris. „Este cea mai masivă gaură neagră de origine stelară din galaxia noastră și a doua cea mai apropiată descoperită până acum.”

Găurile negre stelare se formează atunci când stelele masive explodează la sfârșitul vieții lor. În Calea Lactee au fost găsite zeci, majoritatea cântărind aproximativ de 10 ori masa soarelui.

Cea mai impresionantă gaură neagră din Calea Lactee, Săgetătorul A, are masa combinată de câteva milioane de sori. Se ascunde în inima galaxiei și s-a format nu dintr-o stea care explodează, ci din explozia unor nori imenși de praf și gaz.

Cercetătorii au descoperit BH3 în cele mai recente date colectate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene. Telescopul spațial a fost lansat în 2013 cu scopul de a compila o hartă 3D a unui miliard de stele.

Astronomii au observat o mișcare ciudată la una dintre stele din Acvila, o constelație care este vizibilă pe cerul de vară din emisfera nordică. Mișcarea a sugerat că steaua era absorbită sprea ea de o gaură neagră de 33 de ori mai masivă decât soarele.
Descoperirea sugerează că gaura neagră s-a format cu mult înainte să prindă steaua însoțitoare în câmpul său gravitațional puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *