Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant. „Situația e critică”, admit ucrainenii

Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant. „Situația e critică”, admit ucrainenii

Cucerirea orașului estic ucrainean ar reprezenta o victorie strategică și morală pentru Moscova, într-un moment crucial al războiului, în care Kievul se confruntă cu o criză de militari și de muniție, scriu Reuters, Forbes și Deutsche Welle.

Trupele Moscovei atacă în masă orașul estic ucrainean Avdiivka, aflat pe linia frontului, a anunțat joi dimineață primarul local, semnalând o intensificare efortului depus de forțele ruse care încearcă de luni de zile să cucerească localitatea strategică.

„Din păcate, inamicul presează din toate direcțiile. Nu există nicio parte a orașului nostru care să fie mai mult sau mai puțin calmă”, a declarat Vitali Barabaș pentru presa de stat, potrivit Deutsche Welle.

Barabaș a spus că luptele sunt „foarte dificile”. „Situația în unele direcții este pur și simplu ireală”, a adăugat el.

Militarii aflați la fața locului și observatorii de pe margine sunt de acord că, la patru luni după ce două armate rusești de campanie, împreună cu 40.000 de soldați și mii de vehicule, au atacat pentru prima dată spre Avdiivka, campania lungă și sângeroasă ar putea atinge punctul culminant.

„Situația din oraș a devenit critică”, a scris jurnalistul ucrainean Andrei Țaplienko zilele trecute, potrivit Forbes.

„Avdiivka are nevoie urgentă de rezerve proaspete și de o rotație a unităților”, a explicat duminică corespondentul ucrainean Iuri Butusov. „Muniția este de asemenea necesară – proviziile sunt de asemenea extrem de mici (și) inamicul are un mare avantaj”, a subliniat el.

Pierderi uriașe de vieți omenești

Orașul Avdiivka rezistă de un deceniu – de când trupele ruse și aliații lor ucraineni separatiști au atacat pentru prima dată estul Ucrainei, în 2014. Lucrurile sunt însă acum extrem de complicate.

Ambele tabere consideră că orașul este esențial pentru obiectivul Rusiei de a-și asigura controlul deplin asupra celor două provincii estice – Donețk și Luhansk. Acestea sunt două dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia afirmă că le-a anexat, dar nu le controlează în totalitate, scrie Reuters.

Avdiivka este văzută ca o poartă de acces către orașul Donețk, ale cărui zone rezidențiale au fost bombardate de forțele ucrainene, uneori din Avdiivka, potrivit Moscovei.

Rusia a aruncat în luptă resurse considerabile și a avut pierderi pe măsură – de vieți omenești și de echipamente militare.

În luna noiembrie a anului trecut, serviciile de informații militare britanice au subliniat că luptele din zona Avdiivka au contribuit la „unele dintre cele mai mari rate de pierderi de vieți omenești rusești din război de până acum”.

„Însă în fiecare zi apar noi forțe proaspete, indiferent de vreme, indiferent de orice – de pierderi”, a declarat un membru al Brigăzii 47 Mecanizate Separate din Ucraina.

O victorie simbolică pentru Rusia

Cucerirea orașului ar putea ridica moralul rusesc și demoraliza forțele ucrainene, care au obținut doar câștiguri graduale mici în contraofensiva dezamăgitoare din iunie. Este un motiv pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul în decembrie.

Putin, care se pregătește de alegerile prezidențiale din luna martie, a semnalat și el importanta simbolică a cuceririi orașului. La fel și consilierii săi.

„Dacă armata rusă preia controlul drumului (de aprovizionare către oraș), trupele ucrainene vor fi în mod evident forțate să se retragă din Avdiivka. Aceasta va fi o mare victorie pentru armata rusă”, a declarat Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, pe 5 februarie.

Mikola Bielieskov, de la Institutul Național pentru Studii Strategice, un think-tank oficial de la Kiev, a declarat că pierderea Avdiivka nu ar înclina decisiv situația în favoarea Moscovei, dar „ar face situația mai sustenabilă pentru Donețkul ocupat, ca important centru logistic rusesc”.

Bielieskov a mai spus că bătălia este susținută de dorința Kremlinului de a întări vocea politicienilor occidentali care cer o reducere sau chiar o sistare totală a sprijinului pentru Kiev.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *