Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile

Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile

Ce este Virusul West Nile și cum se manifestă 

Virusul West Nile, denumit după regiunea unde a fost identificat pentru prima dată în Uganda, este o boală virală transmisă de țânțari. Acest virus se răspândește în principal prin înțepăturile de țânțari infectați, care apoi pot transmite virusul omului sau altor animale. În ultimii ani, prezența virusului West Nile a crescut în multe părți ale lumii, inclusiv în România.  În momentul de față 7 români au fost confirmaţi cu infecţia, iar trei au murit din cauza complicaţiilor, în judeţele Satu Mare, Ilfov și Dolj. 

Ştefan Lazăr, medic infecţionist la spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” Bucureşti spune cum se manifestă acest virus: “Nu există un tratament specific împotriva acestui virus. Cazurile extreme sunt şi extrem de greu de tratat. Dacă avem un număr de 10 cazuri diagnosticate, să fim siguri că, în arealul respectiv, au fost undeva de 50 de ori sau poate chiar spre de 100 de ori mai mulţi oameni care au fost infectaţi. E vorba de infecţii simple care trec de la sine. O febră care durează o zi-două, foarte puţină lume o ia în seamă şi e destul de greu de diagnosticat”. 

Așadar, pentru majoritatea oamenilor, infecția cu virusul West Nile poate trece neobservată sau poate provoca simptome asemănătoare gripei. Cu toate acestea, pentru unele persoane, virusul poate duce la complicații grave care pot afecta sistemul nervos central și pot avea consecințe de lungă durată asupra sănătății. Persoanele cu vârste înaintate sau cu sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibile să dezvolte complicații severe în urma unei infecții cu West Nile. 

Cum poți să previi infecția cu Virusul West Nile 

Pentru această boală nu există vaccin sau tratament antiviral specific motiv pentru care suntem expuși 100% riscului de infectare. Cu toate aceștea, prevenția este cheia în lupta împotriva infecției cu virusul West Nile. Aici sunt câteva măsuri importante pe care fiecare român ar trebui să le ia în considerare pentru a se proteja și a limita răspândirea virusului: 

1. Utilizarea produselor împotriva țânțarilor

Aplicarea de repelenți pe piele și purtarea hainelor de protecție (cum ar fi pantaloni lungi și mâneci lungi) poate reduce semnificativ riscul înțepăturilor de țânțari. 

Citiți continuarea pe divahair.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *