Austria a blocat ultima cale pentru o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen în 2023 – RFI România

Austria a blocat ultima cale pentru o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen în 2023 – RFI România

Surse europene au precizat pentru RFI România că poziția Vienei, exprimată vineri la Bruxelles, rămâne deocamdată inflexibilă. Zilele trecute, oficialii românii și bulgari au precizat că negocierile cu Viena continuă.

Ambasadorii UE reuniți vineri seară la Bruxelles au constatat refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen.

Reuniunea a fost ultima încercare de anul acesta de a convinge Austria să accepte extinderea Schengen cu cele două țări. RFI România, care citează surse europene, scrie însă că ambasadorii UE au constat că Viena rămâne inflexibilă.

Speranțele Bucureștiului și Sofiei au fost sporite de o decizie a Olandei, care a deblocat oficial joi seară calea Bulgariei către Schengen.

Parlamentul olandez a avizat poziția guvernului țării în favoarea aderării Bulgariei la Schengen, a declarat vineri ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, citat de BTA. Stoianov a adăugat că în acest moment, poziția Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce privește candidatura Sofiei la Schengen.

Discuții foarte intense sunt în curs de desfășurare între Bulgaria și Austria, precum și între România și Austria, a mai spus Stoianov. La negocieri participă instituțiile UE implicate în acest proces.

Oficialul bulgar a sugerat că este posibil ca decizia să nu vină anul acesta. „Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puțin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată anul trecut în decembrie de Austria și Olanda. Săptămânile trecute, Viena a dat semne că și-ar putea flexibiliza poziția, acceptând o aderare treptată la Schengen.

Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.

În vreme ce Bucureștiul a avut o poziție favorabilă în fața acestei propuneri, Sofia a fost mai degrabă critică.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri seară, 15 decembrie, la Antena 3, că Austria a acceptat oficial extinderea Schengen cu frontiera aeriană, dar frontiera terestră încă se discută și „nu s-a bătut nimic în cuie”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *