Avertisment al Chişinăului către Tiraspol: Manifestaţi prudenţă în declaraţii, respectaţi Constituţia Republicii Moldova

Avertisment al Chişinăului către Tiraspol: Manifestaţi prudenţă în declaraţii, respectaţi Constituţia Republicii Moldova

Biroul pentru Politici de Reintegrare, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă regimul separatist de la Tiraspol să manifeste prudenţă în declaraţiile lansate în spaţiul public şi să respecte Constituţia Republicii Moldova, inclusiv Declaraţia de independenţă din 27 august 1991, relatează news.ro.

„În legătură cu unele alegaţii inadecvate ale Tiraspolului, îndemnăm insistent autorii acestora să respecte Declaraţia de independenţă, Constituţia Republicii Moldova şi opinia unanimă a comunităţii internaţionale, precum şi să manifeste prudenţă în declaraţiile lansate în spaţiul public”, se arată în comunicat.

Biroul condus de Oleg Serebrian reamintește cu această ocazie că își dorește o „reglementare atotcuprinzătoare şi paşnică a conflictului transnistrean” care să ducă la „reintegrarea plenară a ambelor maluri ale Nistrului şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internaţional”.

Comunicatul nu dă exemple de alegații inadecvate, dar aşa-zisul responsabil cu „relaţiile externe” al regimului separatist prorus de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat marţi, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune RTVI, că regiunea transnistreană „nu a fost niciodată în Moldova, nu a făcut parte din Moldova”. Ignatiev a mai acuzat că „Moldova acţionează de 33 de ani cu rea-credinţă faţă de Transnistria”.

Tot marți, pretinsul lider al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Vadim Krasnoselski, a publicat un interviu pe pagina sa de Telegram în care a susținut că „legea moldovenească cu privire la separatism contrazice normele internaţionale şi discreditează valorile europene”. Krasnoselski s-a adresat apoi oficialilor europeni, întrebându-i „cum se pregăteşte Uniunea Europeană să accepte ca membru Moldova cu o astfel de lege a separatismului”.

În februarie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Codul Penal, introducând în special un articol referitor la separatism. Potrivit noilor prevederi, „acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova”, vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani, notează news.ro.

Deloc surprinzător, separatiștii transnistreni au criticat aceste prevederi și le-au catalogat chiar „un act de agresiune”, în condițiile în care ei înșiși atentează la integritatea teritorială a Republicii Moldova prin diverse declarații în acest sens și acțiuni concrete, cum ar fi referendumul de independență organizat în 2006 și nerecunoscut de comunitatea internaţională.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *