Avertismentul medicului Mihai Craiu în cazul pneumoniei la copii: „Să facem radiografii doar la cazuri severe și să utilizăm antibioticele mai rar”

Avertismentul medicului Mihai Craiu în cazul pneumoniei la copii: „Să facem radiografii doar la cazuri severe și să utilizăm antibioticele mai rar”

Medicul Mihai Craiu a tras un mesaj de alarmă în contextul înmulțirii cazurilor de pneumonie la copii. Acesta a scris pe Facebook că ar trebui să făcute radiografii doar când sunt necesare, la cazuri severe, și ar trebui utilizate antibioticele mai rar. Altfel, vom avea din ce în ce mai multe pneumonii în comunitate cu germeni rezistenți.

Avertisment transmis de medicul Mihai Craiu

„Prezența ralurilor la ascultație (zgomotele anormale pe care le poate auzi medicul cu stetoscopul, NU zgomotele intense pe care le produc secrețiile din nas sau din căile respiratorii mari, zgomote care se aud de la distanță și care se simt cu mâna plasată pe toracele copilului -seamănă cu senzația pe care o ai când mângâi o pisică ce toarce) NU confirmă diagnosticul de pneumonie, iar lipsa acestora nu infirmă un astfel de diagnostic”, scrie dr. Mihai Craiu,  medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit medicului specialist, diagnosticul de pneumonie începe cu un istoric riguros al bolii și al antecedentelor copilului, continuă cu un examen clinic complet și se încheie (uneori) cu o evaluare imagistică (radiografie sau echografie transtoracică).

„Nu toate modificările radiologice vizibile pe radiografie susțin diagnosticul de pneumonie. Modificări localizate DOAR la nivelul interstițiului pulmonar nu certifică pneumonia”, explică pediatrul.

Copiii cu modificări radiologice DOAR interstițiale, care au o boală febrilă cu tuse și/sau respirație rapidă, eventual dificilă, pot avea o criză de astm, bronșiolită, traheobronșită sau altceva. În general nu au pneumonie bacteriană, dacă nu au imunodepresie sau alte comorbiditați semnificative, susține dr. Craiu.

„Un studiu foarte amplu din SUA a arătat că mai puțin de 6% din copiii prezentați cu o criză de astm la Urgențe au avut pneumonie. Și în SUA se respectă protocoalele, deoarece doar o treime din cei peste 14.000 copii cu o criză de astm au fost trimiși la radiologie”, transmite dr. Craiu.

Morala, spune medicului, este aceea că „ar trebui să comunicăm mai bine între noi (medic-părinte), ar trebui să credem mai mult în ce arată un examen clinic riguros, ar trebui să facem radiografii doar când sunt necesare, la cazuri severe, și ar trebui să utilizăm antibioticele mai rar.”

„Altfel nu o să fie bine și vom avea din ce în ce mai multe pneumonii în comunitate cu germeni rezistenți”, avertizează dr. Mihai Craiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *