Bangladesh se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră dengue înregistrată vreodată. Peste 1.000 de oameni au murit

Bangladesh se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră dengue înregistrată vreodată. Peste 1.000 de oameni au murit

Mai mult de 1.000 de persoane au murit din cauza dengue în cea mai gravă epidemie înregistrată vreodată în Bangladesh, potrivit datelor oficiale, iar creșterea temperaturilor a dus la răspândirea bolii. Pentru prima dată, mai multe cazuri sunt raportate departe de centrele urbane dense, scrie CNN.

Din ianuarie, 1.017 persoane au murit din cauza acestei boli transmise de țânțari, inclusiv peste 100 de copii, iar numărul de infecții a depășit 208.000, potrivit cifrelor Direcției Generale a Serviciilor de Sănătate din Bangladesh, publicate luni.

În timp ce febra dengue este endemică în țara din Asia de Sud, infecțiile atingând de obicei un maxim în timpul sezonului musonic, între iulie și septembrie, anul acesta, creșterea numărului de cazuri a început mult mai devreme, spre sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit oamenilor de știință, un sezon musonic prelungit, în care temperaturile mai ridicate au fost combinate cu ploi abundente și neregulate, a creat condițiile ideale pentru înmulțirea țânțarului Aedes, purtător al bolii dengue.

Afluxul de pacienți a pus la grea încercare sistemul de sănătate al țării, iar spitalele s-au confruntat cu o lipsă de paturi și de personal pentru a-i îngriji, a relatat presa locală.

Numărul deceselor cauzate de epidemie este de aproape patru ori mai mare decât anul trecut, când au murit 281 de persoane. Numai în luna septembrie au fost raportate peste 79.600 de cazuri și 396 de decese, potrivit autorităților sanitare din Bangladesh.

Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare cu privire la posibilitatea ca epidemia să se extindă în lunile mai reci. Anul trecut, cazurile de dengue au atins un vârf abia în octombrie, iar cele mai multe decese au fost înregistrate în noiembrie.

Dengue este o infecție virală care provoacă simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri de cap puternice, dureri musculare și articulare, febră și, în unele cazuri, hemoragie internă și deces.

Aceasta se transmite la om prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat și nu există un tratament specific pentru această boală.

Dengue, cunoscută și sub numele de febra breakbone, este endemică în peste 100 de țări și, în fiecare an, între 100 și 400 de milioane de persoane sunt infectate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În trecut, focarele au fost, în general, limitate la centrele urbane dens populate, cum ar fi capitala Dhaka – unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane -, dar în acest an, infecțiile s-au răspândit rapid în fiecare district din țară, inclusiv în zonele rurale, a precizat OMS.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *