BBC explică „de ce nu îi numește pe militanții Hamas teroriști”: „Nu e treaba noastră le spunem oamenilor pe cine să condamne”

BBC explică „de ce nu îi numește pe militanții Hamas teroriști”: „Nu e treaba noastră le spunem oamenilor pe cine să condamne”

Miniștri, jurnaliști, oameni obișnuiți – cu toții se întreabă de ce BBC nu spune că atacatorii Hamas care au comis atrocitățile îngrozitoare din sudul Israelului sunt teroriști, scrie John Simpson, editor al secțiunii afaceri externe, într-un articol postat pe site-ul postului public britanic.

Răspunsul are legătură cu principiile fondatoare ale BBC, a explicat jurnalistul, care are zeci de ani de experiență.

„Cuvântul terorism este unul încărcat (cu conotații), pe care oamenii îl folosesc pentru o organizație pe care o dezaprobă din punct de vedere moral. Pur și simplu nu este treaba BBC să le spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne – cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”, a scris el.

Jurnalistul a reamintit cum BBC subliniază în mod regulat că guvernul britanic și alte guverne au condamnat Hamas ca organizație teroristă. De asemenea, că postul britanic realizează interviuri cu invitați care descriu organizația Hamas ca fiind una teroristă.

„Important este că nu o spunem cu vocea noastră. Treaba noastră este să prezentăm publicului nostru faptele și să îl lăsăm să-și facă singur o părere”, a adăugat Simpson.

Jurnalistul a observat că orice persoană rezonabilă ar fi îngrozită de atacurile din Israel. Este perfect rezonabil să numim incidentele care au avut loc „atrocități”, pentru că exact asta sunt, a spus el.

Nimeni nu poate apăra uciderea civililor, în special a copiilor și chiar a bebelușilor – și nici atacurile asupra unor oameni nevinovați, iubitori de pace, care participă la un festival de muzică, a asigurat Simpson.

„În cei 50 de ani de când relatez despre evenimentele din Orientul Mijlociu, am văzut cu ochii mei consecințele unor atacuri ca acesta din Israel și am văzut, de asemenea, consecințele atacurilor israeliene cu bombă și artilerie asupra țintelor civile din Liban și Gaza. Oroarea unor astfel de lucruri îți rămâne în minte pentru totdeauna”, a spus jurnalistul.

„Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să începem să spunem că organizația ai cărei susținători le-au executat este o organizație teroristă, pentru că acest lucru ar însemna că am renunța la datoria noastră de a rămâne obiectivi”, a subliniat el.

Simpson a explicat că BBC a aplicat constant aceste principii. „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, radiodifuzorilor BBC li s-a spus în mod expres să nu-i numească pe naziști răi sau ticăloși”, a spus el.

„A fost greu să păstrăm acest principiu atunci când IRA (Armata Republicană Irlandeză) bombarda Marea Britanie și ucidea civili nevinovați, dar am reușit. Ne-am păstrat principiul. Și încă o facem, până în ziua de azi”, a asigurat jurnalistul.

„Noi nu luăm partea nimănui. Nu folosim cuvinte grele precum «rău» sau «laș». Nu vorbim despre «teroriști». Și nu suntem singurii care urmează această linie. Unele dintre cele mai respectate organizații de știri din lume au exact aceeași politică”, a mai spus el.

Explicațiile BBC vin după o serie de declarații ale oficialilor din guvernul de la Londra pe această temă.

Referindu-se la limbajul ales de radiodifuzor în programele sale de știri, premierul Rishi Sunak a declarat că BBC ar trebui să spună lucrurilor pe nume. „Nu este momentul pentru echivoc, ar trebui să spunem lucrurilor pe nume”, a spus el.

Secretarul de stat pentru cultură, Lucy Frazer, l-a luat și el la întrebări pe șeful BBC, Tim Davie, în timpul unei întâlniri, cerând răspunsuri cu privire la motivul pentru care jurnaliștii săi au ales să nu-i numească teroriști pe atacatorii Hamas.

Argumentele lui Simpson au fost preluate de cotidianul israelian Yedioth Ahronot – Ynetnews, care la un moment dat se declară „îngrozit” de explicațiile jurnalistului.

Ynetnews scrie, de asemenea, că alte canale de televiziune și posturi de știri „au condamnat atacul dezgustător împotriva Israelului drept unul terorist și s-au referit la «militanții» Hamas ca fiind teroriști”. „Printre acestea se numără agenții de știri precum AFP, New York Times, ABC News, CNN și multe altele”, scrie Ynetnews.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *