Bebelușii omorâți de infecția nosocomială la Suceava: probele din dosar arată că spitalul știa de bacterii. „Decesul unui bebeluș era doar o chestiune de timp”

Bebelușii omorâți de infecția nosocomială la Suceava: probele din dosar arată că spitalul știa de bacterii. „Decesul unui bebeluș era doar o chestiune de timp”

La termenul din 4 octombrie 2023, familia unui nou-născut mort după ce a luat piocianic din Spitalul Județean Suceava, Alexandru Teodor Manea, a contestat, prin avocat, acuzația de ucidere din culpă și schimbarea acesteia în omor. Asta pentru că, la dosar, există probe care arată că spitalul fusese informat că are piocianic în coloana de apă. De ce susține familia acest lucru?

În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. 

Numele lor: 

Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); 
Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); 
Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile). 

Cazul a fost expus de o  investigație jurnalistică din 2016. În dosarul penal care a urmat, deschis de procurorii bucovineni, expertiza IML Iași a arătat că micuții au decedat după ce s-au infectat în spital. Coloana cu apă era infestată cu Pseudomonas aeruginosa, bacterie cunoscută sub numele de piocianic.

<strong>„Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”, s-a consemnat în expertiza IML Iași, semnată de medicul Beatrice Ioan</strong>

În 2021, dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Suceava, Spitalul Județean din oraș fiind învinuit de ucidere din culpă. Conducerea și angajații au fost citați doar ca martori.

Cazul a ajuns în fața judecătorului. Instanța a audiat și un secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe Tiberius Brădățan, fost director medical al spitalului. 

Tiberius Brădățan. Foto: Facebook

În derularea actuală a procesului, familia unui bebeluș cere schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor.

Cererea a fost înaintată către judecătoarea Maria Aurora Clement miercuri, 4 octombrie 2023.

Motivul? Probele de la dosar arată cum conducerea instituției fusese informată de existența piocianicului, însă nu a făcut nimic, susține avocatul familiei Manea.

Control pe 3 februarie, cu o lună înainte de decese

La un control tematic făcut de Ministerul Sănătății în februarie 2016 în mai multe spitale, inclusiv în Spitalul Județean Suceava, s-a descoperit bacteria pioceanic. Este bacteria care le-a fost fatală bebelușilor, în coloana de apă.

„Menționăm că izolarea acestei bacterii în sursa de apă s-a făcut și în data de 03.02.2016, la o chiuvetă din secția de oftalmologie (buletin nr. 22961) (…) Date fiind riscurile apariției unor situații epidemiologice grave se impune luarea unor măsuri urgente de verificare și dezinfecție a întregii instalații de distribuție a apei și de control săptămânal cu laboratorul a calității apei. (…) Vă solicităm să ne comunicați până pe data de 30.03.2016 măsurile impuse de dvs”.

În interiorul acestei perioade, mai exact pe 27 februarie și pe 1 martie, în spital au decedat doi dintre bebeluși, printre care și băiețelul familiei Manea, ai cărei membri sunt părți civile în dosar.

Spitalul știa, dar n-a înlocuit țeava

În plus, apărătorii familiei Manea remarcă faptul că procurorii au observat și ei că spitalul nu a luat nicio măsură după controlul care a depistat bacteria.

Faptul că spitalul știa a fost anunțat de o instituție responsabilă să impună aceste măsuri și că nu a luat hotărârea înlocuirii țevii de apă contaminate înseamnă, conform avocaților, că faptele se încadrează la infracțiunea de omor, prevăzută de art. 188 Cod penal. Aceasta înseamnă că infracțiunea „este săvârșită sub forma intenției indirecte – inculpatul prevede rezultatele faptei sale, și, deși nu o urmărește, acceptă posibilitatea producerii sale”.

Spitalul Județean Suceava. Foto: spitaluljudeteansuceava.ro

„Se observă că inculpatul, deși informat și conștient de existența și efectele bacteriei, a expus nou-născuții la contactarea unui agent patogen cu mortalitate medie de 62,7%. Cu alte cuvinte, având în vedere numărul bebelușilor născuți în unitatea spitalicească, decesul unuia dintre aceștia era doar o chestiune de timp”, se arată în cererea de schimbare a încadrării juridice.

Dacă cererea trece, dosarul merge la Tribunal

Ce se întâmplă dacă cererea familiei nou-născutului decedat va fi acceptată de instanță?

Dacă Judecătoria Suceava va accepta schimbarea încadrării, dosarul 4648/314/2021* va ajunge la instanța superioară, adică Tribunalul Suceava.

În același timp, judecătorii vor trebui să lămurească dacă eventuala culpă îi aparține exclusiv unității spitalicești și nu și unei persoane fizice.

Foto ilustrativ: 123rf

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *