Biserici și case incendiate în Pakistan de musulmani care acuză membri ai comunității creștine de profanarea Coranului

Biserici și case incendiate în Pakistan de musulmani care acuză membri ai comunității creștine de profanarea Coranului

Mii de musulmani din Pakistan au incendiat și vandalizat biserici și case aparținând creștinilor pe fondul acuzațiilor că doi bărbați au profanat Coranul, cartea sfântă a Islamului, relatează Reuters și BBC, care citează AFP.

Atacurile au avut loc în Jaranwala, în provincia estică Punjab. Poliția care a întocmit dosarul împotriva celor doi bărbați creștini spune că a găsit pagini din Coran cu remarci depreciative scrise cu roșu.

Potrivit autorităților, cel puțin patru biserici au fost incendiate, în timp ce localnicii au spus că până la o duzină de clădiri care au legături cu bisericile au fost deteriorate.

Totodată, un purtător de cuvânt al Poliției, Naveed Ahmad, a declarat că cei doi creștini și membrii familiilor lor și-au părăsit casele.

La fel au făcut și alți membri ai comunității creștine.

„Mi-am părăsit imediat casa împreună cu familia mea. Alte câteva familii au făcut același lucru”, a declarat localnicul Shakil Masih pentru Reuters.

„Au spart ferestrele, ușile și au scos frigidere, canapele, scaune și alte obiecte de uz casnic pentru a le îngrămădi în fața bisericii pentru a fi arse. De asemenea, au ars și profanat Biblii, au fost nemiloși”, a declarat pentru AFP și Yassir Bhatti, un creștin în vârstă de 31 de ani, care și-a părăsit, la rândul lui, casa.

Ministrul informațiilor din provincia Punjab, Amir Mir, a condamnat presupusa blasfemie și a declarat că mii de polițiști au fost trimiși în zonă, iar zeci de persoane au fost reținute.

Mulțimea era formată în mare parte din reprezentanți ai partidului politic islamist Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters. TLP a negat că a incitat la violență, precizând că a colaborat cu poliția pentru a încerca să calmeze spiritele.

Blasfemia este pedepsită cu moartea în Pakistan. Nimeni nu a fost executat vreodată pentru un astfel de act, dar numeroase persoane acuzate au fost linșate de mulțimile furioase.

Grupurile pentru drepturile omului spun că acuzațiile de blasfemie sunt folosite în mod abuziv pentru reglări de conturi.

„Frecvența și amploarea unor astfel de atacuri – care sunt sistematice, violente și adesea de necontenit – par să fi crescut în ultimii ani”, a precizat Comisia pentru drepturile omului din Pakistan, care a cerut înființarea unor forțe speciale de poliție pentru a proteja locurile de cult ale minorităților religioase, conform unei hotărâri a Curții Supreme din 2014.

Premierul interimar Anwar ul Haq Kakar a cerut măsuri severe împotriva celor responsabili pentru violențele, declarându-se „devastat de imaginile care au apărut”.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *