BOR: Preoţii sunt obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale / Condițiile în care preoții și diaconii pot să candideze / Apel către partide să nu folosească bisericile în scop electoral

BOR: Preoţii sunt obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale / Condițiile în care preoții și diaconii pot să candideze / Apel către partide să nu folosească bisericile în scop electoral

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis că preoții trebuie să păstreze neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică. Opțiunea lor politică poate fi exprimată doar prin votul personal secret.

Sf. Sinod a mai decis că preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor, iar în acest context trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

De asemenea, conducerea BOR a formulat pentru cetățeni o serie de recomandări în perspectiva alegerilor din acest an.

Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral a fost publicat duminică de Basilica.ro. Acesta fost aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024.

 

Sfântul Sinod al BOR: Preoții n-au voie să se implice în campaniile electorale

 

„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR, publicată de Basilica.ro.

De asemenea, Sf. Sinod a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Cei care se implică în politică încalcă legământul depus la hirotonie și prevederile regulamentelor BOR și vor trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

 

Condițiile în care preoții și diaconii pot, totuși, să candideze

 

Pe de altă parte, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, în următoarele condiţii: „a) lipsa unor candidaţi laici ortodocşi, bine pregătiţi, capabili să reprezinte eficient comunităţile din care provin şi în a căror componenţă intră credincioşi ortodocşi; b) încălcarea neutralităţii politice sau susţinerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenţii altor culte sau organizaţii religioase; c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituţia Bisericii şi valorile morale creştine ale societăţii sau candidarea respectivelor persoane ca independenţi”.

De asemenea, ei nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor: „Aceasta va fi acordată în urma analizei solicitărilor, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial şi numai acelor clerici consideraţi capabili să promoveze interesele comunităţii în consiliile locale şi în consiliile judeţene. Dacă, însă, se dovedeşte că preotul sau diaconul nu corespunde cerinţelor mandatului încredinţat, de a lucra şi a apăra interesele comunităţii locale, atunci i se va retrage aprobarea”.

Preoţii şi diaconii vor fi suspendaţi de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale, vor adopta un comportament adecvat demnităţii preoţeşti şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult.

 

Sfântul Sinod al BOR, apel către partide

 

„Sfântul Sinod reaminteşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toţi cetăţenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui ţării şi promovarea valorilor creştine în societate”, se mai arată în Îndreptar.

 

Sfaturile BOR pentru români, în contextul alegerilor

 

De asemenea, tot în contextul alegerilor din acest an, Sfântul Sinod recomandă credincioșilor următoarele criterii orientative:

I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate;
II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale şi sociale ale Bisericii;
III. respectul pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
IV. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
V. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
VI. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
VII. apărarea şi promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;
VIII. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului şi dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente şi viitoare;
IX. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor şi a diasporei române, precum şi promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
X. apărarea şi promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern şi intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *