Botswana vrea să trimită 20.000 de elefanți în Germania: „Să se plimbe liber și să ne arate cum trăiesc cu ei fără să-i vâneze”

Botswana vrea să trimită 20.000 de elefanți în Germania: „Să se plimbe liber și să ne arate cum trăiesc cu ei fără să-i vâneze”

Intenția ministrului german al mediului, Steffi Lemke, care vrea să restricționeze importul de trofee de vânătoare din Africa și, dacă este posibil, să le interzică în întregime, a stârnit furie în Botswana, unde președintele țării a transmis că va trimite 20.000 de elefanți în Germania, scrie Bild.

„După zeci de ani” de protecție reușită a speciilor, Botswana se confruntă acum cu o „suprapopulație” de elefanți și vede animalele ca o „resursă” și vânătoarea controlată ca o modalitate de „utilizare durabilă” a acestei resurse.

Cum ministrul mediului, Steffi Lemke, 56 de ani, membră a Partidului Verzilor, nu vrea să audă despre asta, oficialii din mai multe țări africane se plâng și spun că simt „tendințe rasiste” în abordarea lui Lemke.

Președintele Mokgweetsi Masisi, 61 de ani, spune că dacă oficialii germani știu totul mai bine, ar trebui să arate cum se trăiește împreună cu elefanții, fără să vâneze, spune el. Și a făcut o ofertă: „20.000 de elefanți sălbatici pentru Germania. Nu este o glumă”, a spus Masisi, pentru Bild.

Președintele african afirmă că o astfel de donație nu este neobișnuită! Botswana, care are acum peste 130.000 de elefanți, cu o creștere estimată de 6.000 pe an, a dat deja 8.000 de animale din aria protejată transfrontalieră Kavango-Zambezi Angolei, în vreme ce Mozambicul încă trebuie să-și ridice cota. „Și am dori să facem o astfel de ofertă Republicii Federale Germania. Nu primim un nu ca răspuns”, a subliniat Masisi.

El a spus că a vorbit „foarte serios” cu privire la dar și a amintit că este grav modul în care oamenii din țara lui sunt călcați în picioare de elefanți, recoltele sunt distruse și satele sunt devastate. Vânătoarea este un mijloc de control al populațiilor de elefanți, într-o țară, Botswana, care oferă 40 la sută din teritoriu pentru fauna sălbatică, în rezervații.

E destul, crede Masisi, care subliniază că Lemke și Verzii „nu au animalele în curtea lor”, dar ar putea schimba asta! Cu o condiție: „Vrem ca elefanții noștri să se plimbe liberi. Vremea germană este suficient de rea pentru ei”.

Faptul că germanii vor, prin vocea lui Lemke, să interzică importul de trofee promovează sărăcia și braconajul: „Este foarte ușor să stai la Berlin și să ai o părere despre afacerile noastre din Botswana. Plătim prețul pentru păstrarea acestor animale pentru lume, și chiar pentru liniștea lui Lemke”.

După o întâlnire cu Lemke la Berlin, ministrul mediului din Botswana s-a supărat: „Verzii ne privesc cu dispreț”, a spus el, și a vorbit despre „fundamentaliști care acționează ideologic”.

„Dacă vă place atât de mult de ei, atunci vă rugăm să acceptați acest cadou de la noi. Ar trebui să trăiți cu animalele așa cum încercați să ne spuneți”, mai spune președintele Masisi, care îl invită încă o dată pe ministrul Partidului Verzilor să arunce o privire asupra protecției faunei sălbatice din Botswana. Pentru că, spune el, țara sa face mai mult „decât orice altă țară din lume” în acest sens.

Poziția președintelui din Botswana vine după ce ministrul namibian al Mediului, Pohamba Shifeta a trimis o scrisoare de protest către Lemke, subliniind că vânătoarea de trofee are loc strict conform standardelor recunoscute la nivel internațional și este o parte importantă a strategiei de conservare a animalelor sălbatice.

„Dacă Germania vrea să facă imposibilă pentru noi vânătoarea de trofee, aceasta este o ingerință ilegală, neocolonială, care contravine situației juridice internaționale. De fapt, nu ne putem imagina Germania făcându-ne asta. Țările noastre sunt prietene. Dacă vrei să protejezi animalele, trebuie să permiti vânătoarea controlată”, a spus Shifeta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *