Bulgaria speră să adere la Schengen până la finalul acestui an, susține premierul

Bulgaria speră să adere la Schengen până la finalul acestui an, susține premierul

Bulgaria va avea două oportunităţi de a adera la spaţiul Schengen în acest an, respectiv în octombrie şi decembrie, a anunţat premierul bulgar Nikolai Denkov, potrivit Agerpres, care citează Euractiv.

Bulgaria și România și-au exprimat interesul de a deveni membre Schengen, dar întâmpină opoziție din partea Olandei și Austriei. Cele două țări invocă un control insuficient asupra fluxurilor de migranți ca motiv pentru blocarea procesului de aderare. În cazul Bulgariei, aderarea este blocată de Olanda și Austria, în timp ce în cazul României, Austria este singura țară care opune rezistență.

„Nu pot garanta că vom deveni parte a Schengen în octombrie”, a spus şeful executivului bulgar, referindu-se la campania electorală din Olanda. Aceasta a adăugat că Olanda se opune intrării Bulgariei în spaţiul Schengen pentru că Sofia nu face eforturi suficiente pentru a împiedica fluxurile de migranţi ilegali dinspre frontiera externă a Uniunii Europene cu Turcia, iar Denkov spune că olandezii se vor concentra pe acest aspect în timpul campaniei electorale.

Totuşi, premierul bulgar este încrezător că actuala preşedinţie spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura Bulgariei şi a României la aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie, pe care Madridul şi-a stabilit-o ca una dintre priorităţi pentru acest semestru.

La fel ca și în cazul României, premierul bulgar a precizat că țara sa îndeplineşte toate angajamentele, că a adoptat legislaţia necesară şi că nimeni nu are un argument credibil împotriva acceptării ţării sale în Schengen.

Care este situația în Olanda

În ultimele luni, Olanda a început să dea semnale diplomatice că ar putea renunţa la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE pe acest subiect, notează Agerpres. Unul dintre motive a fost o reformă a justiţiei semnificativă, iar un altul s-a referit la decizia Comisiei Europene de a pune capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare în cele două ţări vecine.

Evoluţia situaţiei le-a dat Bulgariei şi României mari speranţe că ar putea fi primite în Schengen în toamna acestui an. Totuşi, la începutul lui iulie, guvernul condus de Mark Rutte în Olanda a demisionat din cauza dezacordurilor între partidele din coaliţie cu privire la politica privind imigraţia. Acest lucru a sporit incertitudinea legată de aderarea Bulgariei şi a României la Schengen.

Prin urmare, Sofia speră într-o schimbare favorabilă a poziţiei lui Rutte ca urmare a reformei judiciare şi a sprijinului dat Ucrainei, dar şi într-o victorie a coaliţiei de stânga dintre Partidul Muncii (PvdA) şi Stânga Verde (GL) la alegerile parlamentare din noiembrie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *