„Cadoul” pentru Ucraina care ar putea provoca un conflict între Rusia și Israel. Kievul va primi un sistem care va proteja civilii de atacurile Moscovei

„Cadoul” pentru Ucraina care ar putea provoca un conflict între Rusia și Israel. Kievul va primi un sistem care va proteja civilii de atacurile Moscovei

Reprezentantul permanent al Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a declarat miercuri, într-un discurs, că țara din Orientul Mijlociu „lucrează pentru a furniza Ucrainei sisteme de avertizare timpurie”, scrie Business Insider.

Astfel de sisteme ar ajuta la „salvarea de vieți civile în fața atacurilor nediscriminatorii ale Rusiei cu rachete și drone”, a spus Erdan.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a declarat pentru Business Insider că sistemul „nu este Iron Dome”, cel mai avansat sistem de apărare aeriană al Israelului.

De fapt, ar fi vorba de un sistem de avertizare care ar ajuta autoritățile să ducă oamenii în adăposturi. Ar fi foarte asemănător cu sistemul radar Tzeva Adom al Israelului, a continuat purtătorul de cuvânt.

„Codul roșu” al Israelului

Tzeva Adom, care înseamnă „Cod roșu” în ebraică, este un sistem radar de avertizare timpurie. Instalat inițial de către Forțele de Apărare ale Israelului în orașele din jurul Fâșiei Gaza la sfârșitul anilor 1990, sistemul acoperă acum toată țara.

În momentul în care este detectată semnătura de lansare a unei rachete, sistemul public de avertizare difuzat în comunitățile israeliene și în bazele militare din apropiere este declanșat automat.

O voce feminină preînregistrată transmite „Tzeva Adom” de patru ori. Acest ciclu de difuzare continuă până când nu mai sunt detectate alte lansări. De asemenea, alertele sunt disponibile prin intermediul unei aplicații pentru smartphone-uri încă din 2014.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește sistemele de avertizare timpurie.

Utilizarea sistemului în Ucraina ar putea însemna că Israelul va trebui să trimită soldați specializați pentru a-i ajuta pe ucraineni să îl implementeze. Purtătorul de cuvânt israelian nu a putut confirma când se va întâmpla acest lucru, dar a declarat că acest sistem și altele asemănătoare ar trebui să le ofere ucrainenilor mai mult timp pentru a se refugia în locații sigure, cum ar fi buncărele civile, care au devenit deja obișnuite în Ucraina.

O lovitură pentru relațiile dintre Israel și Rusia

În ultimii doi ani, Israelul a încercat să mențină o relație bună atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. La începutul invaziei, Israelul a oferit „peste 100 de tone de echipament umanitar”, după cum a declarat Erdan în discursul său de la ONU.

Un spital de campanie din Ucraina „a tratat peste 7000 de răniți”, iar „sute de pacienți ucraineni au primit cele mai bune îngrijiri posibile” în spitale și centre de reabilitare din Israel.

Dar Israelul s-a abținut în mod constant să trimită ajutoare militare sau să se alăture sancțiunilor occidentale, în parte pentru că nu a vrut să provoace Rusia.

Rusia a fost mult timp un susținător al Iranului, al Hezbollah și al președintelui Bashir al-Assad în Siria. Între timp, Teheranul a furnizat Rusiei și drone Shahed de fabricație iraniană, care au fost folosite pentru a bombarda orașe din Ucraina.

Deși este puțin probabil ca acțiunile Israelului să schimbe dramatic cursul războiului în favoarea Ucrainei, aceasta semnalează totuși o schimbare majoră în politica externă israeliană. Erdan s-a referit la Ucraina ca fiind „aliații” și „prietenii la nevoie” ai Israelului.

Ambele țări „duc o bătălie pentru supraviețuire”, a spus el, adăugând că „Israel a fost întotdeauna și va continua să rămână angajat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Anunțul israelian nu a venit „din senin”, a declarat Amir Weitmann, șeful grupului libertarienilor din Partidul Likud, aflat la putere în Israel.

Anunțul a fost făcut în contextul în care Rusia găzduiește o reuniune intrapalestiniană la Moscova în acest weekend. Reprezentanți ai Hamas și ai Jihadului Islamic vor fi primiți în capitala rusă pentru a ajuta diferitele forțe palestiniene să ajungă la un acord pentru a se uni din punct de vedere politic, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, pentru agenția de presă de stat TASS.

Nu există nicio îndoială că „Rusia este puternic implicată în ceea ce se întâmplă în Israel”, a declarat Weitmann, referindu-se la războiul din Gaza dintre Israel și Hamas, care a dus la moartea a zeci de mii de palestinieni. Cu toate acestea, nu este clar „la ce nivel”, a continuat acesta.

În prezent, Israelul „nu are capacitatea” de a furniza sisteme de armament altor țări, mai ales dacă ar trebui să intre într-un război cu Hezbollah, care ar avea un stoc de până la 150.000 de rachete și rachete.

Cu toate acestea, acesta a fost „doar începutul” angajamentului Israelului față de Ucraina, a declarat politicianul.

„Israelul va adopta o poziție mai agresivă împotriva Rusiei” de acum încolo, crede Weitmann, adăugând că dacă războiul din Ucraina nu se va încheia până când Israelul va rezolva situația din Fâșia Gaza, „armele israeliene vor ajunge în Ucraina”.

Un interviu al lui Weitmann la televiziunea rusă Russia Today, controlată de statul rus, a devenit viral la sfârșitul anului 2023, când acesta a proclamat că „Rusia va plăti prețul” pentru că „susține inamicii Israelului”. „Ne vom asigura că Ucraina va câștiga”, a spus el atunci, la RT.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *