Căminele din Grozăvești, cu gândaci și saltele murdare, au fost renovate, dar studenții se plâng că n-au dulapuri, plite și ușile nu se închid

Căminele din Grozăvești, cu gândaci și saltele murdare, au fost renovate, dar studenții se plâng că n-au dulapuri, plite și ușile nu se închid

La o lună de la începerea facultății, în căminele din Grozăvești din Capitală încă se montează uși și mobilă. Lucrările de renovare, începute în vară, nu sunt gata, iar unele camere nu au încă dulapuri și scaune pentru birouri. Studenții s-au mutat totuși în camere în ultimele zile din septembrie. 

Luni, 23 octombrie, studenții de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) au intrat în grevă, acuzând într-o scrisoare oficială mai multe probleme, incluzând igiena din cămine. 
UNEFS a transmis că greva studenților este nelegală, iar studenții au reacționat trimițând către Libertatea poze cu gândacii care, susțin ei, sunt în cămine.
Probleme cu căminele din București continuă după ce, în vară, în tabăra organizată de Universitatea din București, mai mulți liceeni au stat în camere cu pereți crăpați, prize defecte, saltele murdare și gândaci, în căminele din Grozăvești. 
Studenții susțin că se izbesc de astfel de situații în fiecare an. 

Lucrurile par că s-au îmbunătățit, spun tinerii, care se declară mai mulțumiți decât în anii precedenți. Vara trecută, în tabăra organizată de Universitatea din București, mai mulți liceeni au stat în camere cu pereți crăpați, prize defecte, saltele murdare și gândaci. Probleme prezente în fiecare an, spun studenții.

Cazările în căminele studențești ale Universității din București au început toamna aceasta cu o primă etapă, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie. În Grozăvești, mutarea efectivă a studenților s-a făcut pe 1 octombrie, cu doar o zi înainte de începerea anului universitar.

În vară, Universitatea București a început renovările în mai multe cămine, printre care și corpul C din Grozăvești. Complexul, care cuprinde cinci cămine, asigură cazarea pentru aproximativ 2.300 de tineri.

Printre muncitori și materiale de construcție, studenții, boboci sau din anii mai mari de la facultățile UB, și-au cărat, în 1 octombrie, bagajele în camerele din Grozăvești, unele renovate, altele neschimbate față de anul trecut. 

A patra și ultima etapă de repartizare a locurilor în cămine s-a încheiat în 24 octombrie.

Mai bine decât înainte 

În corpul C din Grozăvești s-a înlocuit gresia, s-a văruit, au fost reparați pereții, au fost aduse saltele noi și a fost scoasă mobila veche. Este mai curat, au fost reparate și o parte dintre instalațiile sanitare și se va monta curând rețeaua de internet Wi-Fi. 

Studenții cu care a discutat ziarul se arată „cât de cât mulțumiți”, comparativ cu lucrurile cu care s-au confruntat până acum.

Prețurile pentru o cameră în cămin 

Printre studenți, căminele Grozăvești sunt cunoscute pentru camerele mici, cu pereți crăpați, gândaci, prize nefuncționale, lustre căzute, bucătăriile ce nu pun la dispoziție aparatură electrică, dușurile cu probleme și lupta pentru a găsi loc la mașinile de spălat. 

Pentru căminele A, C, D, un student la taxă plătește 300 de lei lunar, iar cel la buget – 180, iar în căminul Grozăvești B, studentul la taxă plătește 320 de lei, iar cel la buget, 200.

Lucrările nu sunt însă gata nici acum, la o lună de la începerea facultății, iar pe holurile complexului studenții încă se întâlnesc cu muncitorii. Nu toate camerele au beneficiat de îmbunătățiri complete.

„Am deschis ușa de la dulap și erau doi gândaci”

„La momentul de față nu avem praguri și nici scaune. Sunt uși care au distanța de jumătate de palmă între gresie și partea inferioară a ușii. Au văruit numai ca să văruiască. Eu, una, am petice pe pereți”, spune Mălina, studentă în anul al III-lea. 

Ne arată câteva fotografii cu pereții camerei ei: pe unul se văd niște găuri mici, acolo unde a căzut tencuiala. Pe altul, muncitorii au încercat să le astupe și au rămas în relief bucăți de material de construcție.

„Petice” pe pereții unei camere din căminul Grozăvești

Mălina a așteptat cu nerăbdare renovările din căminul la care a fost repartizată timp de 2 ani: „Față de anul trecut mi se pare cu mult mai bine. Anul trecut când am deschis dulapul am găsit doi gândaci vii”, afirmă tânăra.

Fără dulapuri și rafturi, cărțile stau pe jos

Problema pe care studenții au remarcat-o anul acesta la căminul Grozăvești C este lipsa rafturilor sau a spațiilor de depozitare. Ei se plâng că nu au unde să-și depoziteze lucrurile. În unele camere, trebuie să-și țină hainele și cărțile pe jos sau în bagaje.

Mai mulți tineri se plâng de ușile camerelor și spun că „sunt dintr-un material prost” și „nu se închid normal”.

Căminele au uși noi, dar nu toate se închid bine. Unele au un spațiu gol, mare, până în podea, așa că au fost montate, ulterior, niște improvizații

Plite prea puternice pentru rețeaua electrică a căminului 

Complexul studențesc Grozăvești este compus din căminele A1, A, B, C și D. Fiecare cămin dispune de o capacitate de cazare de aproximativ 500 de locuri, cu excepția A1, care are mai puțin de 300. 

Studenții care au discutat cu Libertatea să așteaptă să beneficieze de strictul necesar, cum ar fi curățenie, capete la duș, colace la vasul de toaletă, bucătării dotate cu plite și cuptoare funcționale: „La etajul 5 e plită, dar nu e funcțională, iar explicația ar fi că prizele căminului nu fac față la puterea plitei. Mi se pare stupid că s-au cumpărat plite fără să se verifice dacă sunt compatibile cu rețeaua căminului”, spune o tânără cazată în căminul C, cel renovat.

„Nu este nimic. Nu ai cum să te descurci. Din patru sau cinci bucătării, doar una sau două sunt deschise. Eu nu gătesc pentru că nu am cum să gătesc acolo”, spune și Daniela, cazată în Grozăvești C de doi ani. 

Un tânăr a fost jefuit de un hoț intrat pe geamul căminului

Cu cele reclamate până anul acesta de studenți s-au confruntat și câțiva tineri liceeni chiar recent, în vară. Adolescenții au participat într-o tabără organizată anual de Asociația Studenților de la Universitatea din București (ASUB) și au locuit o săptămână în căminul D din Grozăvești. ASUB a publicat imagini cu condițiile de cazare: saltele murdare, pereți crăpați, gândaci. 

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fasub.page%2Fposts%2F680009744170211&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”645″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

În aceeași săptămână, un tânăr voluntar a fost jefuit, după ce hoțul a forțat grilajele de la geamul camerei și a intrat pe fereastră.

Reacția Universității București: „studenții fac distrugerile, nu noi”

La acea vreme, Universitatea din București a reacționat pentru Libertatea, prin vocea purtătorului de cuvânt, Bogdan Oprea, spunând că „distrugerile acelea le fac studenții, nu noi, cei din administrație sau de la Universitatea din București”. 

El a mai anunțat că mai multe cămine sunt în renovare: „Mihail Kogălniceanu” (igienizare și înlocuire mobilier), „Măgurele G1” (reabilitare în totalitate), „Pallady” 1 (reabilitare instalație electrică), „Grozăvești C” (reabilitare spații comune, holuri, înlocuire uși acces, reparații și igienizări locale în celelalte cămine).

Studenții cu care am vorbit admit că nu toți dintre cei cazați pe perioada anului universitar în cămine respectă curățenia și bunurile. Ei ne-au arătat mai multe fotografii cu absorbante aruncate la dușuri, sticle de bere lăsate în bucătărie și vomă, în baie.

Duș nefuncțional în Grozăvești

Condiții slabe înseamnă rezultate slabe

Universitatea din București nu are o centralizare a plângerilor din cămine, dar spune, într-un răspuns la solicitarea ziarului, că printre cele mai frecvente probleme reclamate în ultimii cinci ani au fost: lipsa apei calde pentru căminele A, B, C și D și apariția gândacilor.

Un studiu mai vechi arată că, cu cât condițiile din cămine sunt mai bune, cu atât studenții au rezultate mai bune la învățătură. Așadar, condițiile slabe înseamnă rezultate slabe. O altă cercetare leagă condițiile din căminele studențești de sănătatea mintală a locatarilor acestora. A te simți comod și stabil în mediul tău de viață îți permite să excelezi pe plan profesional, au notat oamenii de știință.

În prezent, Universitatea din București pune la dispoziție aproximativ 4.500 locuri de cazare în cele 15 cămine pe care le deține. Acest număr acoperă aproape 80% din necesarul de locuri. Repartizarea se face, conform metodologiei, în funcție de performanța studenților.

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al UB, Bogdan Oprea, cât costă lucrările la căminele studenților. Ne-a transmis că a „redirecționat solicitarea către departamentul de specialitate”, care urmează să ne răspundă.

Guvernul Ciucă a promis că va construi 20 de cămine studențești, însă proiectele au rămas în așteptare.

***

Autoarea Denisa Tîrcavu este studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Materialul de față a fost realizat în cadrul seminarului „Tehnici de investigare jurnalistică”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *