Când a apărut focul pe Pământ: Condițiile care au făcut incendiile posibile

RMAG news

Planeta Pământ este singura despre care știm că focul este o constantă și, evident, tot aici există incendii. Chiar dacă pe Venus ar putea exista vulcani care scot magmă fierbinte la suprafață, cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, nu a existat niciodată un incendiu acolo.

De fapt, timp de miliarde de ani din istoria Pământului, nu a existat niciun foc. Au fost necesare miliarde de ani înainte ca eventualele condiții pentru foc să fie posibile.

Când a început focul pe Pământ

În urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani, atmosfera Pământului era probabil formată dintr-un nor dens de metan, rezultatul vieții bacteriene care abia atunci apărea.

Apoi a avut loc Marele Eveniment al Oxigenării, în care cianobacteriile antice au început să producă energie din lumina soarelui, eliberând oxigen în atmosferă.

Oxigenul molecular a început să se acumuleze în atmosferă pentru prima dată, deși încă nu în suficientă concentrație pentru a avea loc combustia.

Marele Eveniment al Oxigenării, uneori cunoscut și sub numele de Catastrofa Oxigenului, probabil că a aruncat Pământul într-o eră glaciară la nivel mondial, deoarece oxigenul a destabilizat metanu și ducând la prăbușirea efectului de seră. Pământul a devenit rece, dar și fără foc.

Prima înregistrare fosilă a focului pe care o avem provine din perioada Ordovicianului Mijlociu, miliarde de ani mai târziu.

A fost nevoie de echilibrul perfect

În ceea ce privește focul, există un echilibru perfect. La orice valoare mai mică de 13% oxigen, materia vegetală nu va arde, de vreme ce la o valoare mai mare de 35%, procedeul ar funționa stas.

În perioada Ordovicianului, acum 470 de milioane de ani, primele plante terestre au produs mai mult oxigen, creând în cele din urmă o concentrație suficientă pentru a provoca incendii asupra lor.

În cele din urmă, acum 420 de milioane de ani în urmă, au apărut primele dovezi fosile ale focului pe Pământ, adică cărbunele găsit în roci din această perioadă.

Cu toate acestea, având în vedere că nivelurile de oxigen încă fluctuau în mod sălbatic, primele incendii extinse nu au avut loc decât în jurul a 383 de milioane de ani în urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *