Când este pomenit Sfântul Valentin în calendarul ortodox

Când este pomenit Sfântul Valentin în calendarul ortodox

Sfântul Valentin este cunoscut mai ales datorită Zilei Îndrăgostiților, numită și Valentine’s Day. Cu toate acestea, în calendarul ortodox, Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie, atunci când este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților.

Sfântul Valentin este asociat cu ziua de 14 februarie, cea în care este celebrată Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day în multe țări din lume. Această sărbătoare însă este complet diferită de cea a Sfântului Valentin din calendarul creștin ortodox.

Sfântul Valentin în calendarul ortodox

În zilele noastre, Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite, dar și în state din Europa și din alte regiuni ale lumii, pe 14 februarie, îndrăgostiții își fac cadouri și organizează seri romantice. În calendarul ortodox însă, sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.

În Calendarul Ortodox, pe lângă Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, pomenit pe 30 iulie, întâlnim mai mulți mucenici care au purtat acest nume: Sfânta Muceniță Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin – 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum- 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul – 06 iulie, Sfânta Muceniță Valentina – 18 iulie.

Legenda Sfântului Valentin

Potrivit unor legende creștine, Sfântul Valentin, pomenit în calendarul ortodox pe 30 iulie, ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape de închisorile romane dure, unde erau adesea bătuți și torturați.

Alte povești creștine susțin că Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna, astăzi Terni, Italia.

Potrivit povestirilor creștine, acesta a fost un mare făcător de minuni și vindecător. Astfel, se spune că Sfântul Valentin l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, care suferea de o boală grea. Mai apoi, când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta la chemat pe Episcopul Valentin la Roma. După ce sfântul a petrecut o noapte în rugăciune adâncă, Cherimon s-a însănătoșit și s-a arătat în fața tatălui său. Acesta a fost momentul când toată familia lui Craton s-a botezat.

Trăind într-o perioadă a persecuțiilor împotriva creștinilor, este vorba de domnia împăratului Marcus Aurelius, Sfântul Mucenic Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius.

Legende catolice ale Sfântului Valentin

Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți pe nume Valentin, toți fiind martirizați. O legendă spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al treilea la Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, el a interzis căsătoria tinerilor. Valentin, dându-și seama de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să facă căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți în secret. Când acțiunile lui Valentin au fost descoperite, Claudius a ordonat să fie omorât.

Când este sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor în lume

În anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a declarat sărbătoarea Sfântului Valentin drept oficială şi ţinută pe 14 februarie, sperând să alunge ritualurile păgâne ale Lupercaliei. După Conciliul Vatican II din 1962-1965, Papa Paul al VI-lea a decis să elimine Ziua Sfântului Valentin din calendarul sărbătorilor majore, pentru că foarte puține lucruri despre Sfântul Valentin au putut fi verificate. Cu toate acestea, sărbătoarea religioasă de Sf. Valentin este încă permisă. Şi anglicanii și luteranii recunosc ziua de 14 februarie ca sărbătoare oficială.

În Brazilia, Valentine’s Day este celebrat pe data de 12 iunie, înainte cu o zi de Sfântul Anton, patronul căsătoriei.

Nici argentinienii nu sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților în februarie, ci în iulie, timp de o săptămână. Este o perioadă în care îndrăgostiții se sărută și primesc ciocolată și alte dulciuri.

În Țara Galilor, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită pe 25 ianuarie, care este numită „ziua San Dwynwen”. În acea zi, îndrăgostiții schimbă între ei linguri de lemn unice și frumos lucrate manual. Această tradiție este practicată încă din secolul al XVI-lea.

Ziua Îndrăgostiţilor este pe 9 octombrie, la Valencia. Aceasta este cunoscută ca sărbătoarea Sfântului Dionysos. Festivalul este sărbătorit în mare parte a Spaniei prin realizarea unor „macadora”, figurine de marțipan. Figurinele sunt realizate de bărbați pentru a le face cadou femeilor.

Semnificația numelui de Valentin

Valentin provine din limba latină, de la cuvântul „valere”, – care poate fi tradus ca „puternic” sau „curajos” – sau de la cuvântul „valens” care înseamnă „plin de forță”.

Rugăciune de Sfântul Valentin

Toparul Sfântului Valentin este cel care se rostește în tradiția creștină în data de 30 iulie.

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Valentin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.” Amin.

Descoperă și mesaje de Sfântul Valentin

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *