Când se pun murăturile – sfaturi și trucuri pentru murături gustoase

Când se pun murăturile – sfaturi și trucuri pentru murături gustoase

Deja piețele sunt pline de legume bine coapte și parfumate și gospodinele se pregătesc pentru conserve și murături. Dacă te întrebi când se pun murăturile, ei bine, fiecare procedează cum crede de cuviință, însă sunt câteva lucruri de care este bine să ținem cont.

Când se pun murăturile

Murăturile făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece și nu numai. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple. Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile.

Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, păstrează alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului.

Când se pun murăturile de vară

Murăturile sunt gustoase și benefice în orice anotimp le-am mânca, așa că multe gospodine aleg să pună murături încă de la apariția legumelor în grădini. Așadar, pentru a le consuma pe timpul verii, murăturile, mai ales castraveții, se pot încă din luna iulie.

Când se pun murăturile de iarnă

În ceea ce privește murăturile de iarnă, lucrurile stau un pic diferit. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așadar, dacă vrem murături pentru iarnă, care să țină bine mai multe luni, este bine să le punem atunci când vremea începe deja să se răcească – din septembrie și până la finalul lui octombrie.

Descoperă și rețete de castraveti murați pentru iarnă,în oțet sau în saramură

Când se pun murăturile

Murături în saramură sau în oţet?

Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.

Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani și are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului de probiotice. Varza a fost una din primele legume murate. În saramură se pot conserva aproape toate legumele: varza (albă sau roşie), gogonelele, gogoșari, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi, castraveţii.

Când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă aroma de acru. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentație, dar numai oțetul care rămâne crud și nepasteurizat, cum ar fi oțetul crud de cidru de mere, reține părți din „cultura mamă”, care furnizează acele bacterii bune.

Dacă îți plac murăturile în oțet, încearcă și aceste rețete de gogonele în oțet sau de gogoșari în oțet 

Ce ustensile ai nevoie pentru a pune murături

Pentru conserve nu trebuie să investeşti în prea multe ustensile. Totuşi, ai neapărată nevoie de o pâlnie specială pentru conserve, cu gura mare, care să te ajute să umpli borcanele fără să verşi conţinutul şi de un cleşte pentru borcane. Cu acesta vei manevra borcanele cât sunt încă fierbinţi. Asta dacă nu optezi pentru varianta de a pune murăturile direct într-un butoi de murături.

Descoperă cele mai bune rețete de murături

Trucuri pentru murături gustoase

Atunci când se pun murăturile este bine să ții cont de câteva lucruri:

Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire;
Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină. Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase;
Amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sarat;
Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului;
În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul;

De ce fac murăturile floare

Cei care nu știu de ce apare floarea la murături, trebuie să aibă grijă la câteva aspecte înainte de a pune murăturile, indiferent că este vorba despre varză murată, castraveți murați în saramură, gogonele, conopidă în saramură sau orice altă legumă sau fruct pe care dorești să îl pui la murat (da, se fac inclusiv pepeni murați sau struguri murați!).

Primul aspect de care trebuie să țineți cont este ca totul să fie curat și sterilizat. Mâinile trebuie spălate bine, cu apă și săpun, pentru a nu avea bacterii care pot favoriza apariția florii la murături.

În plus, sterilizarea butoiului/recipientului în care se pun murăturile este de căpătâi. Pentru a avea un borcan sau butoi sterilizat se folosește apă cu bicarbonat de sodiu.

Este foarte important ca toate legumele și fructele puse la murat să fie spălate cu apă rece.

Nu folosi sare fină de masă

Apa pe care o folosești la saramură este bine să nu fie apă de la robinet nefiartă. Apa de la robinet poate fi mai dură, acest lucru ducând la apariției florii la murături. Dacă vei fierbe apa folosită la saramură vei scăpa de riscul de a face murăturile floare. Așadar, când se pun murăturile, sarea pe care o folosești la saramură trebuie să fie sare de murături, sare grunjoasă pe care o topești în apă. Nu folosi niciodată sare fină de masă. Sarea de masă fină conține un aditiv care strică saramura și face ca murăturile să prindă floare.

Descoperă cele mai bune rețete de conserve pentru iarnă.

Sterilizarea borcanelor

Pune apă într-o cratiță mare astfel încât să se oprească la 2,5 cm față de gura borcanelor. Lasă pe foc să fiarbă apa, cu un capac deasupra. Dacă sunt borcane mici, după ce dă în clocot mai lasă să fiarbă 15 minute, dacă sunt mari, lasă-le 20 de minute. Scoate capacul, stinge focul și mai lasă borcanele 5 minute. Scoate-le din apă și lasă-le la răcit 24 de ore, la temperatura camerei. Dacă atunci când desfaci borcanul auzi un pocnet, înseamnă că a fost bine sterilizat.

Sfaturi utile pentru păstrarea murătorilor cât mai mult timp

Pentru murături nu folosi capace de metal, fiindcă saramura sau oțetul vor veni în contact cu capacul și îl vor coroda. Sunt mai bune borcanele cu capac din sticlă sau bucăți de celofan.
În cazul în care capacul este de metal, nu îl pune la sterilizat, fiindcă se va strica garnitura internă. Îl vei cufunda un minut în apă clocotită, apoi îl vei șterge bine cu un prosop curat și îl vei înfileta pe borcan.
Calitatea conservelor va depinde de prospețimea și modul de pregătire a ingredientelor. Nu vei folosi decât produse bine copate, proaspete. Anumite legume trebuie opărite.
E bine să pui data pe eticheta borcanului și să scrii ce conține.

Cum se păstrează murăturile

Murăturile trebuie păstrate la loc întunecat, răcoros și aerisit. Pentru a le asigura un mediu care să nu favorizeze apariția florii, ele se țin în beci/pivniță. Temperatura la care se țin murăturile trebuie să nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius. Borcanele sau bidoanele trebuie închise etanș. Verzele, castraveții, gogonelele sau orice ai pus în borcan la murat trebui să fie complet acoperite de saramură.

Descoperă și cele mai ușoare rețete de gogonele murate pentru iarnă sau aceste rețete de ardei iuți murați

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *