Când trebuie să vopsești, de fapt, ouăle de Paște. Un călugăr a explicat motivul

Când trebuie să vopsești, de fapt, ouăle de Paște. Un călugăr a explicat motivul

Când trebuie vopsite ouăle de Paște și care este motivul. Un călugăr a explicat semnificația acestei tradiții, dar și cum poți folosi vopsea naturală, fără cea din comerț.

Când trebuie să vopsești ouăle de Paște. Explicația unui călugăr

Românii se pregătesc intens pentru Paște și pun la punct ultimele treburi în gospodărie, dar fac și cumpărăturile pentru preparatele tradiționale de la masa de sărbătoare.

Printre simbolurile acestei sărbători se numără și ouăle de Paște. Acestea trebuie înroșite în Joia Mare. Călugărul Daniel a explicat de ce se respectă acest obicei la creștini.

Ouăle se pot înroși și în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare, însă credincioșii trebuie să meargă la biserică atunci, astfel că cel mai bine este ca gospodinele să se ocupe de acest lucru în Joia Mare.

“Întotdeauna când ne apucăm să vopsim ouăle, intrăm în atmosfera sfintelor sărbători. Cum și de Crăciun toți creștinii pregătesc cu mâncăruri, se simte o energie a acestor sărbători, așa și de Paște începem prima dată cu ouăle.

De ce este acest obicei de a înroși ouăle în Joia Mare, bineînțeles că se pot face și în Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, dar atunci creștinii trebuie să fie neapărat la biserică”, a explicat călugărul Daniel într-un clip video la Trinitas TV.

Totodată, în această zi trebuie terminate și treburile casnice rămase. Înainte de sărbători, creștinii au grijă să facă curățenie și mâncare, dar trebuie să-și purifice și sufletul.

Acesta a oferit, totodată, sfaturi pentru a vopsi ouăle natural. Se pot folosi coji de ceapă galbenă sau roșie. Cojile se pun în apă și se fierb jumătate de oră. Se adaugă oțet pentru a putea fixa vopseaua de ouă. Zeama se separă de foi.

Ouăle nu trebuie puse în foi, deoarece se vor lipi, iar culoarea nu va ieși uniform. Se pun ouăle la fiert, iar acestea trebuie lăsate timp de cinci minute.

Semnificația importantă a ouălor de Paște

Călugărul Daniel a mai povestit, de asemenea, care este semnificația ouălor de Paște. Acestea au legătură cu chinurile prin care a trecut Mântuitorul înainte de Înviere și cu sângele Lui.

“Are însă și o semnificație, pentru că noi în Joia Mare sărbătorim Vecernia, deci este o sărbătorire înaintea Vinerii Mari. Când Hristos a fost răstignit pe cruce, Maica Domnului cu mironosițele s-au dus la crucea Domnului ca să stea aproape de el, care era răstignit.

Erau ostași în jurul său, care nu permiteau să se apropie nimeni și atunci mironosițele s-au întrebat cum să stea la picioarele Domnului. Atunci au hotărât să ia un coș cu ouă ca să-l dea ostașilor, pentru a le permite să stea la picioarele Domnului, așa li s-a permis să stea aproape de cruce.

După ce cu toții au plecat, coșul a fost lăsat la baza sfintei cruci și se spune că sângele care s-a prelins pe cruce a înroșit ouăle, iar dimineața le-au găsit roșii, de aceea creștinii au acest obicei. În Vinerea Mare, au ouăle pregătite, care merg la biserică”, a mai spus călugărul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *