Când va primi familia trupul lui Alexei Navalnîi și ce spune legea rusă despre înmormântarea unui deținut care a murit în închisoare

Când va primi familia trupul lui Alexei Navalnîi și ce spune legea rusă despre înmormântarea unui deținut care a murit în închisoare

După anunțul morții disidentului rus Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară în care era încarcerat, dincolo de Cercul Polar, site-ul independent rus de știri Meduza răspunde mai multor întrebări legate de momentul în care familia va primi trupul și prevederile legale aplicate în cazul morții unui deținut într-o închisoare.

Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie în colonia corecțională (IK) nr. 3 din districtul autonom Yamalo-Nenets. Acest lucru a fost anunțat de departamentul local al Serviciului Federal de Penitenciare. Potrivit departamentului, politicianul în vârstă de 47 de ani „s-a simțit rău” după o plimbare în colonie, iar medicii de la colonia penală și o ambulanță chemată în colonie ar fi încercat să-l ajute.

„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului. Cauzele morții sunt în curs de stabilire”, a spus FSIN, într-un comunicat. O sursă citată de publicația de propagandă a Kremlinului Russia Today susține că un „cheag de sânge rupt” ar fi cauza morții.

Vineri seara, apropiații lui Navalnîi au anunțat că politicianul, „cu un grad foarte mare de probabilitate”, a fost ucis (aproape toți comentatorii independenți subliniază că moartea lui Navalnîi în colonie este, de fapt, o crimă).

Întrebându-se dacă poate fi evaluat „dacă Navalnîi a primit cu adevărat ajutorul de care avea nevoie”, Meduza scrie:„ne putem baza doar pe știrile și din presa proguvernamentală și declarațiile oficialilor proguvernamentali, care, desigur, nu pot fi crezuți pe cuvânt”.

De exemplu, Interfax, citând reprezentanți ai spitalului orașului Labitnang, a scris că echipajul ambulanței ar fi ajuns la colonie în șapte minute, iar alte două minute „au fost necesare ca să ajungă la pacient”.

„Medicii ajunși la fața locului au continuat măsurile de resuscitare, care erau deja asigurate de medicii coloniei. Și a petrecut mai mult de jumătate de oră. Cu toate acestea, pacientul a murit”, spune spitalul, citat de Interfax.

Avocata Valeria Vetoșkina i-a spus reporterului Meduza că este extrem de greu de imaginat un astfel de interval de timp pentru acordarea de îngrijiri medicale într-o colonie de maximă securitate situată în nordul îndepărtat.

„Desigur, în cazul decesului unui prizonier, toți angajații FSIN sunt interesați să se acopere unul pe celălalt și folosesc diverse metode pentru a face acest lucru, de exemplu, în cazul lui Alexei Navalnîi, acuratețea protocoalelor pentru furnizarea de îngrijire medicală este suspectă. Informațiile pe care le avem sugerează că aceștia curăță deja documentele sau le-au făcut perfecte în avans. Prin ordin al Ministerului Sănătății, timpul de călătorie la un pacient în cazuri de urgență nu trebuie să depășească 20 de minute, se presupune că lucrătorii medicali l-au gestionat și mai repede”, spune Vetoșkina.

După moartea unui prizonier într-o colonie penitenciară, trupul decedatului este transferat la morga celei mai apropiate instituții din sistemul sanitar de stat sau municipal, a declarat pentru Meduza un reprezentant al unei organizații pentru drepturile omului care protejează, printre altele, drepturile deținuților.

De regulă, instituția în care persoana și-a ispășit pedeapsa, în termen de 24 de ore. La momentul publicării materialului de către Meduza, mass-media nu a anunțat că rudele lui Navalnîi au fost înștiințate oficial despre moartea lui.

Cadavrul este depozitat gratuit la morgă timp de șapte zile. Este recomandabil ca rudele să-l poată ridica în aceste șapte zile, explică Eva Levenberg, coordonator de caz penal pentru proiectul OVD-Info: „În cazul în care există probleme de identificare sau rudele nu contactează autoritățile, timpul pentru depozitarea gratuită a corpului poate fi prelungit la două săptămâni. Cadavrele nerevendicate sunt îngropate de unitatea de corecție”.

O anchetă asupra cauzei morții, conform ordinului Ministerului de Justiție al Rusiei, este efectuată în orice caz, spune avocata Valeria Vetoșkina. Documentele anchetei trebuie adăugate la dosarul personal al deținutului, iar angajații FSIN sunt responsabili pentru organizarea acesteia.

În plus, cel mai adesea după moartea unei persoane, se efectuează o autopsie anatomo-patologică (este permis să nu fie făcută numai la cererea rudelor și numai în cazurile în care nu există suspiciuni de moarte violentă). Aceasta nu este exact la fel cu examinarea medico-legală, subliniază Eva Levenberg.

„Funcția unei autopsii post-mortem este de a determina cauza morții. O autopsie patologică și anatomică durează puțin timp și, de regulă, după aceasta se întocmește un certificat de deces, care indică motivul pentru care persoana a murit. Dacă, în urma unui studiu patologic-anatomic, se dovedește că o persoană a murit de moarte violentă, atunci este necesară o examinare medico-legală. Dacă se dovedește că există semne de moarte violentă, autoritățile sunt obligate să deschidă un dosar penal”, spune Levenberg.

Valeria Vetoșkina adaugă faptul că, adesea, avocații și rudele unui condamnat decedat trebuie să lupte cu autoritățile pentru a iniția un dosar penal, chiar și atunci când există semne evidente de moarte violentă.

De asemenea, se știe că Departamentul Comitetului de Investigație pentru Okrug Autonomă Yamalo-Nenets desfășoară o anchetă cu privire la moartea lui Navalnîi. Astfel de verificări sunt efectuate separat de verificările efectuate de angajații FSIN, explică Eva Levenberg: „Poate că cineva a contactat Comitetul de Investigații al RF, cerând o anchetă asupra circumstanțelor morții, sau deschiderea unui dosar penal. Sau departamentul efectuează o anchetă din proprie inițiativă, pentru a stabili că a fost o moarte naturală și nimeni nu l-a ucis pe Navalnîi”.

Sursele Meduza spun că în mod normal, atunci când cadavrul va fi ridicat de rude de la morgă, acestea vor primi un certificat de decs și în el ar trebui trecută cauza morții. Iar rudele pot decide singure, apoi, unde să-l îngroape.

Organizația pentru drepturile omului „Verdictul public” atrage atenția asupra faptului că eliberarea cadavrului unei persoane condamnate nu poate fi întârziată mai mult de două zile din momentul stabilirii cauzei morții.

Rudele trebuie să scrie o cerere pentru eliberarea cadavrului și să li se furnizeze documentele deținutului, explică Eva Levenberg. Apoi ei decid singuri unde și cum să-l îngroape. Canalele anonime de Telegram au scris că trupul lui NavalnÎI ar putea să nu fie returnat rudelor, din cauza faptului că acesta este inclus în „lista organizațiilor și indivizilor pentru care există informații despre implicarea lor în activități extremiste sau terorism”.

Meduza scrie că informația e greșită. Singura restricție din legislație este eliberarea cadavrelor persoanelor a căror deces s-a produs „ca urmare a suprimării unui atac terorist”, acestea sunt îngropate de stat fără a informa rudele despre locul de înmormântare. Nu este cazul lui Alexei Navalnîi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *