Capcana scaunului comod de la birou sau de acasă. Ce riscuri ai dacă stai prea mult pe el

Capcana scaunului comod de la birou sau de acasă. Ce riscuri ai dacă stai prea mult pe el

În plus, concluziile arată că sedentarismul este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiace și moarte timpurie. Aceste rezultate ale studiului sunt valabile și pentru persoanele care fac mișcare în timpul liber, dar la locul de muncă stau ore în șir, nemișcate, în față computerului.

“Când stăm așezați pentru perioade lungi de timp, au loc modificări ale enzimelor din mușchi, care duc la creșterea nivelului glicemiei”, susține Emma Wilmot, conducătorul studiului. “Efectele șederii prelungite asupra glicemiei se instalează rapid, ceea ce face că practicarea cu regularitate a unui sport să nu ajute foarte mult”, completează această.

Experții nu au reușit să stabilească cu exactitate cât ar trebui să fim în mișcare dar, dacă petrecem mai mult de 60% din timpul cât suntem treji pe scaun (adică aproximativ 9 ore și jumătate), e clar că trebuie făcute câteva modificări în program și, mai ales, în rutină.

Schimbările nu trebuie să fie bruște, astfel încât să va dea toată viață “peste cap”. Dar trebuie făcute, pentru sănătate și longevitate. Nu e o soluție să schimbați locul de muncă, ci să va adaptați și să faceți mici artificii.

Acasă

Acasă, în timp ce va uitați la televizor, va puteți ridică în timpul reclamelor, pentru a merge să beți apă. Dacă citiți, ridicați-va pentru un minut la fiecare 2-3 pagini sau după fiecare subcapitol ori capitol.

La birou

La birou s-ar putea să fie puțîn mai greu să va mișcăți în voie, mai ales dacă aveți colegi. Soluțîi se pot găși, dacă va doriți să va prelungiți viață și să evadați din capcană propriului scaun de birou.

Alarmă – Puteți fixă alarmă de la telefon să sune sau să vibreze la fiecare 30 de minute. Astfel, veți ști că e timpul să va mișcați. Va puteți duce până la baie, puteți merge până la fereastră, important e să puneți sângele în mișcare.

Față în față – În loc să trimiteți un mail, un mesaj sau să sunați un coleg aflat în biroul alăturat sau pe același etaj, puteți să va deplasați până la el și să îi transmiteți personal ce aveți de spus. Pe lângă faptul că va mișcați, aveți ocazia să interacționați într-un mod mai plăcut cu șefii, subalternii sau colegii de serviciu. În plus, că un bonus, puteți să va arătați și ținută, care altfel ar stă ascunsă după un birou și un monitor.

Un pahar mai mic – Dacă va concentrați pe mai multă mișcare, nu trebuie să renunțați la alte reguli pentru o viață sănătoasă. Iar hidratarea este una dintre ele. În loc să umpleți cu apă o sticlă mare și să o țineți sub birou, utilizați aparatul de pe hol, pe cel de lângă lift sau depozitați apă plata în celălalt colț al biroului sau într-o debara. Folosiți un pahar mai mic, care să aibă nevoie de mai multe reumpleri.

Alternative – Dacă aveți un serviciu care nu presupune musafiri în birou sau care va da o oarecare libertate de a alege cum să lucrați, puteți opta pentru un raft suplimentar, care să funcționeze că un “standing desk” (birou la care se stă în picioare) sau pentru o minge de fitness în loc sau în completarea scaunului clasic.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *