Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Raportul BNR scoate la iveală cifre îngrijorătoare

Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Raportul BNR scoate la iveală cifre îngrijorătoare

Cel mai adesea, escrocii din România falsifică lei, dolari americani și euro, dar dacă numărul de bancnote străine contrafăcute este relativ mic, cel al banilor româneşti falşi este de natură să-i îngrijoreze pe oficialii Băncii Naţionale a României.

Cu peste 30% mai multe banconote falsificate în 2023, faţă de 2022

Un raport al BNR arată că anul trecut au fost descoperite pe piaţă aproape 6.000 de bancnote românești falsificate, în creştere cu 31% faţă de 2022.

Bancnota românească pentru care falsificatorii au avut predilecţie în 2023 a fost cea de 100 de lei, oficialii BNR anunţând că au fost descoperite nu mai puţin de 5.750 de astfel de bucăți contrafăcute.

La mare distanţă în preferinţele falsificatorilor se află bancnota de 50 de lei, care a fost copiată de 77 de ori, în timp ce bancnota de 200 de lei a fost falsificată de 32 de ori, după cum scrie antena3.ro.

Pentru a îngreuna falsificarea bancnotelor, BNR le-a imprimat acestora mai multe elemente de siguranță. Unele pot fi identificate de fiecare dintre noi, însă există şi elemente care pot fi identificate numai de lucrătorii bancari cu ajutorul unor instrumente specifice.

“Elementele de siguranță ale bancnotelor românești se împart în două categorii: destinate publicului, care se pot percepe cu ajutorul simțurilor (văz, pipăit), și destinate lucrătorilor bancari.

Acestea din urmă se pun în evidență cu ajutorul unor instrumente simple, cum ar fi o lupă și o lampă cu lumină ultravioletă”, au explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, reprezentanții BNR.

Pedeapsa pentru falsificarea de monedă cu valoare circulatorie este între trei și zece ani de închisoare. Ea se aplică indiferent dacă moneda falsificată nu a fost pusă în mod oficial în circulație.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și repunerea în circulație a banilor falși de către persoane care și-au dat seama ulterior intrării în posesie că respectivele monede sau bancnote sunt contrafăcute. În schimb, persoanele care repun în circulație bancnote fale fără să știe că acestea sunt false, nu riscă să fie sancționați penal.

Please follow and like us:
Pin Share