Care sunt cei mai perculoşi vulcani activi din lume

Care sunt cei mai perculoşi vulcani activi din lume

Vulcanii sunt structuri geologice ale căror erupții sunt fenomene naturale care apar atunci când magma din interiorul Pământului ajunge la suprafață. Se ridică la o înălțime de mii de metri și pot fi foarte periculoși pentru mediul înconjurător. Iată care sunt cei mai periculoși vulcani activi din lume. Vulcani activi periculoși!

Ce sunt vulcanii

Vulcanii sunt formațiuni geologice ce au formă conică și sunt formați din acumularea materialelor ce rezultă din erupția magmei, amestecul de lichid compus din diferite minerale ce se află în stare topită, gaze și bucăți solide de roci, dintr-un focar ce este situat la adâncime în manta sau scoarța unui corp ceresc ce poartă denumirea de ventră vulcanică.

Vulcanul se formează prin ridicarea scoarței și astfel se alcătuiește conul vulcanului. Materiile incandescente ies la suprafață printr-o deschizătură cu formă și diametru diferite, ce poartă denumirea de crater.

Erupția vulcanului este fenomenul ce scoate magma la suprafață și are loc atunci când scoarța terestră opune cea mai mică rezistență. Punctul de rezistență redusă este reprezentat de crăpăturile din scoarță sau limitele dintre plăcile tectonice continentale.

Erupția unui vulcan este un fenomen însoțit și de cutremure de pământ ori erupții de gaze, bombe vulcanice sau cenușă ori lava. De asemenea, erupțiile pot fi de două feluri:

Erupție efuzivă – erupție care este silențioasă, dar scoate la suprafață lava bazaltică cu viteză mică;
Erupție explozivă – o puternică erupție ce aruncă materia în aer pe distanțe foarte mari, iar lava poate fi periculoasă pentru persoanele aflate în apropiere de locul erupției.

Cum se clasifică vulcanii

După perioadă de formare, există:

vulcani tineri;
vulcani bătrâni.

După activitatea lor, există:

vulcani activi;
vulcani inactivi;
vulcani adormiți.

După tipul de manifestare a eruției, există:

Vulcani de tip islandic – au erupții de lave fluide, fără explozii;
Vulcani de tip hawaian – au erupții de lave fluide;
Vulcani de tip strombolian – au erupții de lave fluide și explozii ritmice de gaze;
Vulcani de tip vulcanian – au erupții de lave vâscoase, care sunt expulzate sub formă de cenușă;
Vulcani de tip pelean – cu erupții ce se ridică în forma unui stâlp;
Vulcanii de tip Bandai-San – ce au explozii puternice și aruncă în aer vechiul aparat vulcanic.

Care sunt cei mai periculoşi vulcani activi din lume

Muntele Merapi, Indonezia

Este localizat în centrul insulei indoneziene Java, are o înălțime de până la 2.911 metri și este considerat cel mai activ vulcan. A erupt în 2021, pe 27 ianuarie, atunci când a împrăștiat nori de cenușă pe cer și a aruncat fluxuri piroclastice pe versanți.

Muntele Merapi, Indonezia

Vulcanul Eyjafjallajökull, Islanda

A erupt în anul 2010, atunci când craterele și fluxul de lavă au fost impresionante, deoarece a lăsat nori uriași de cenușă ce au persistat în atmosferă mai mult de 6 zile.

Vulcanul Katla, Islanda

Este situat în orașul Vik, Islanda, și este considerat unul dintre cele mai periculoși vulcani din toată Islanda. Katla este acoperită de al patrulea ghețar ca mărime din Islanda, iar în unele locuri gheața are o grosime de sute de metri.

Muntele Vezuviu, Italia

Conul vulcanic al muntelui se află în apropierea orașului Napoli din sudul Italiei. La erupția din 79 d. Hr, orașul Pompei a fost devastat, deoarece vulcanul a aruncat cu cenușă și roci vulcanice. Acum, marele crater din vârf s-a format în urma ultimei erupții din anul 1944.

Muntele Fuji, Indonezia

Se află la 100 km de Tokyo și este cel mai cunoscut munte al Japoniei, iar ultima erupție a fost în anul 1707.

Insula Albă, Whakaari, Noua Zeelandă

Se află la 48 km de coasta insulei de nord a Noii Zeelande, în golful Plenty, o insula vulcanică ce este adesea acoperită de aburi cu nori de fum. O mare parte a vulcanului se află sub nivelul mării, iar vizitatorii pot coborî direct din bărci în craterul vulcanului. Ultima erupție a vulcanului a fost în anul 2019, în timp ce se aflau turiști în crater, dar și în bărci din apropiere.

Vulcanul Cotopaxi, Ecuador

Este unul dintre cei mai înalți vulcani din lume, cu o altitudine de 5.897 metri. Aici, orice cățărare pe munte necesită echipament adecvat, dar și o pregătire riguroasă. În anul 2017 a avut o erupție majoră. Este considerat unul dintre cei mai activi vulcani din lume, iar erupțiile sale au provocat adesea catastrofe, deoarece păturile de zăpadă și de gheață din regiunile superioare ale muntelui lui se topesc și se transformă în noroi, care se întinde pe kilometri întregi.

Vulcanul Cotopaxi, Ecuador

Vulcanul Kilauea, SUA

Se află pe Insula Mare din Hawaii și a erupt constant din anul 1983 până în anul 2019, când, pe data de 5 decembrie, s-a declarat în mod oficial că erupția s-a încheiat, după 90 de zile de inactivitate.

Vulcanul Arenal, Costa Rica

A erupt ultima dată în anul 1968, atunci când a devastat satele din apropiere. Până în anul 2010, vulcanul a avut constant mișcări, aruncând fum, cenușă și lavă. Însă în ultimii 10 ani, vulcanul a fost inactiv.

Vulcani activi periculoși – Muntele Etna, Sicilia

Este cel mai înalt vulcan activ din Europa, care erupe de mai multe ori pe an, iar zona se închide pentru turiști din motive de siguranță. În anul 2021, în lunile februarie și martie, vulcanul Etna a împrăștiat ocazional lavă.

Nyiragongo, Republica Democratică Congo

Se află în Congo, iar în ultimii 150 de ani, vulcanul din lanțul Munților Virunga a erupt de peste 50 de ori. Este considerat unul dintre cei mai activi vulcani din lume și este caracterizat prin găzduirea unuia dintre cele mai mari lacuri de lava de pe planetă.

Vulcanul Gunung Agung, Indonezia

Se află în cel mai înalt punct de pe insula Bali, din Indonezia, și are o înălțime de 3.100 de metri. Are un crater mare, adânc, care erupe ocazional și scoate fum și cenușă. Ultima erupție s-a produs în anul 2017.

Vulcanul Sakurajima, Japonia

Este unul dintre cei mai activi vulcani din lume și, din cauza acumulării de magmă, vulcanul poate declanșa oricând o erupție puternică. A mai erupt în anul 1914, atunci când au avut loc distrugeri majore.

Vulcanul Sakurajima, Japonia

Popocatepetl, Mexic

Este considerat unul dintre cei mai activi vulcani din Mexic, care este situat la aproximativ 70 km de Ciudat de Mexico. Erupțiile vulcanului au declanșat evacuări în trecut, dar și alerte pentru populație, deoarece lava și cenușa sunt amenințătoare.

Pinatubo, Munții Filipine

Situat în Munții Zambales din Filipine, Pinatubo a devenit notoriu pentru erupția sa în 1991, care a rămas a doua cea mai mare erupție vulcanică din lume. Efectele sale au mers departe, scăzând temperatura globală cu 0,5 grade și depunând un strat de ceață de acid sulfuric. Se știa puțin despre istoria lui Pinatubo înainte de erupția vulcanică din 1991, deoarece suprafața a fost puternic erodată și acoperită de păduri.

Sursă info: a-z-animals.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Vulcanii noroioși din România

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *