Care sunt cele mai inteligente animale de pe planetă

Care sunt cele mai inteligente animale de pe planetă

Discuțiile despre cele mai inteligente animale de pe planetă sunt mereu de actualitate și mereu se fac studii pe această temă. Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns de ani buni la anumite concluzii privind animalele cu un grad de inteligență foarte ridicat.

Despre inteligența animalelor

Atunci când vorbim despre cele mai inteligente animale de pe planete trebuie avut în vedere că vorbim de milioane de specii de animale. Măsurarea inteligenței animalelor poate fi dificilă, deoarece există atât de mulți indicatori, inclusiv capacitatea de a învăța lucruri noi, capacitatea de a rezolva puzzle-uri/provocări, utilizarea instrumentelor și conștientizarea de sine. Determinarea celor mai inteligente animale poate duce la dezbateri intense și la unele surprize.

Spre exemplu caracatița. La prima vedere, s-ar putea să nu pară a fi foarte inteligentă, dar studiile au descoperit că anumite tipuri de cefalopode posedă o mare curiozitate și abilități de rezolvare a problemelor. Într-un experiment, o caracatiță și-a dat seama cum să deșurubeze capacul unui recipient pentru a recupera o bucățică de hrană gustoasă din interior. În altul, o caracatiță a învățat să recunoască indivizi umani, răspunzând pozitiv unei persoane prietenoase, ignorând o persoană care a acționat neprietenos. Recunoașterea indivizilor este un semn al inteligenței împărtășite și de porumbei.

S-ar putea presupune că cimpanzeii – una dintre cele mai apropiate rude ale noastre din punct de vedere genetic – au parte de o evaluare foarte bună pe scala noastră de inteligență. Într-un studiu din 2007, cercetătorii au dat cimpanzeilor adulți, cimpanzeilor adolescenților și studenților de colegiu același test cognitiv, care presupunea să-și amintească unde erau localizate nouă numere pe un monitor cu ecran tactil după ce le-au văzut pentru mai puțin de o secundă. Cimpanzeii adulți și studenții de colegiu au obținut aproximativ același scor, dar cimpanzeii adolescenți au obținut scoruri mai mari, amintindu-și pozițiile numerice cu mult mai multă acuratețe.

Caprele, ca și caracatițele, s-au dovedit a fi foarte abile în rezolvarea problemelor, mai ales atunci când mâncarea este răsplata lor. Într-un test, caprele au trebuit să-și folosească dinții pentru a trage o frânghie în jos, activând o pârghie pe care apoi au trebuit să o ridice cu gura. Un total de 9 din 12 capre au reușit să-și dea seama după patru încercări, iar majoritatea și-au amintit cum să conducă dispozitivul 10 luni mai târziu.

Multe animale sunt eficiente în utilizarea instrumentelor, inclusiv cimpanzeii, care folosesc de obicei bețe pentru a extrage furnicile și larvele de termite.

Ciorile au demonstrat abilități similare, într-un test dovedindu-se mai deștepte decât copiii umani. Testul a implicat un cilindru care conținea apă cu o recompensă care plutea deasupra. Cilindrul era prea subțire pentru ca o cioară să ajungă cu ciocul sau pentru ca un copil să introducă o mână (copiii nu aveau voie să-și folosească degetele mari). Copiii sub 8 ani au avut foarte multe dificultăți în a înțelege provocarea, dar corbii păreau să știe instinctiv că adăugarea de pietricele în cilindru va ridica treptat nivelul apei până când vor putea ajunge la recompensă.

Descoperă și animale sălbatice din România.

Elefanții, ca multe alte animale, pot învăța o varietate de sarcini complicate, dar conștientizarea lor de sine – capacitatea de a se recunoaște într-o oglindă – îi deosebește pe scara inteligenței. (Multe alte animale, cum ar fi câinii și pisicile, par să creadă că reflectarea lor este un alt animal și reacționează în consecință.) Elefanții sunt, de asemenea, foarte sociabili și plini de compasiune, lucrând adesea împreună pentru a rezolva problemele din turma lor, arată site-ul britannica.com

Cele mai inteligente animale de pe planetă

Cu precizarea că există în continuare dezbateri despre criteriile după care se poate stabili care sunt cele mai inteligente animale de pe planetă, există totuși un anumit clasament obținut în urma a multe studii efectuate de-a lungul timpului.

Cimpanzeii

Cele mai inteligente animale de pe planetă – cimpanzei

Cimpanzeii sunt animale extrem de inteligente, cu ierarhii sociale complexe. Acest lucru nu este chiar surprinzător, având în vedere că împart 98,7% din ADN-ul lor cu oamenii.

Cimpanzeii sunt faimoși pentru marea lor capacitate de utilizare a uneltelor și rezolvă probleme excelente.

Cimpanzeii au fost supuși la nenumărate ore de cercetare cu scopul de a-i înțelege mai bine. Rezultatul este că putem spune cu încredere că cimpanzeii sunt unul dintre cele mai inteligente animale de pe pământ.

Cimpanzeii se pot recunoaște în oglinzi, o componentă cheie a gândirii abstracte. Mai mult decât atât, ei sunt capabili să se recunoască pe ei înșiși în videouri, o abilitate pe care oamenii nu o dobândesc până la vârsta de aproximativ patru ani.

Delfinii

Delfinii – unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă

Delfinii învață rapid, pot imita comportamentul uman, pot rezolva probleme, pot învăța pe alții și pot demonstra conștiința de sine.

Atât balenele, cât și delfinii au creier mai mare decât oamenii – deși oamenii au un raport creier-corp mai mare – și au puterea de a localiza obiecte prin sunet cu ecolocație.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, delfinii care se joacă pentru a se distra, inclusiv folosind scoici și alte obiecte oceanice ca jucării.

În cele din urmă, au descoperit că au sisteme de comunicații sofisticate. Unele specii de delfini folosesc chiar sunete de fluierare asemănătoare numelor pentru a se identifica reciproc.

Caracatițele

Caracatițele

Caracatițele sunt Houdinii cu opt brațe din regnul animal, cu o capacitate remarcabilă de a scăpa din captura oamenilor.

Există povești despre caracatițe care își dă seama cum să iasă din rezervoare și chiar să stropească apă la luminile de deasupra capului pentru a le stinge. Dar oamenii care au lucrat cu caracatițe spun că nu sunt doar inteligente, ci și conștiente.

Câinii

Câinii – printre cele mai inteligente animale de pe planetă

Știm cu toții cât de deștepte pot fi animalele noastre de companie. Câinii și pisicile ne spun ce vor și se pare că ne manipulează pentru a le urma dorințele.

Cercetătorii au descoperit în 2017 că prietenii noștri câinii au de două ori mai mulți neuroni în cortexul lor cerebral decât pisicile, ceea ce ar trebui să le ofere un avantaj cognitiv și să confirme rapoartele anecdotice conform cărora câinii sunt mai ușor de dresat.

Studiul Frontiers in Neuroanatomy a mai descoperit că, pe baza neuronilor, ratonii ar trebui să aibă, de asemenea, capacități similare câinilor.

Urangutanii

Urangutanii sunt încă una dintre rudele noastre apropiate, cu o inteligență incredibilă. Printre multele lor talente se numără abilitatea de a „vorbi” despre trecut, un comportament altfel văzut doar la oameni.

În 2018, cercetătorii au raportat că urangutanii de Sumatra cu pui mici au întârziat să emită un semnal de alarmă cu până la 20 de minute după ce au văzut un potențial prădător.

Cercetătorii au sugerat că maimuțele nu au vrut să alerteze prădătorul cu privire la prezența lor, dar mai târziu au făcut zgomot să-și învețe copiii că întâlnirea unui astfel de animal este periculoasă.

Comunicarea informațiilor despre ceva care s-a întâmplat în trecut sau se va întâmpla în viitor este considerată a fi una dintre caracteristicile cheie ale limbajului uman.

Corbii și ciorile

Corbii și ciorile

Corbii și ciorile sunt dovada vie că nu dimensiunea creierului contează, ci modul în care este folosit. Aceste animale învață rapid, cercetările sugerând că corbii de patru luni ar putea fi la fel de inteligenți ca unele maimuțe adulte.

Experimentele au arătat, de asemenea, că corbii pot planifica viitorul cu instrumente pe care oamenii învață să le folosească. Ciorile, pe de altă parte, au o memorie excelentă și își amintesc fețele umane, identificând anumite persoane ca prietene și pe altele ca dușman, arată site-ul sciencefocus.com

Papagalii cenușii africani

Multe păsări pot imita vorbirea umană, dar se spune că papagalii cenușii africani sunt cei mai pricepuți vorbitori. Experimentele demonstrează, de asemenea, că înțeleg cuvintele și pot îndeplini unele sarcini cognitive care depășesc chiar și copii de 5 ani.

Elefanți

Expresia „memorie de elefant” există pentru un motiv: aceste creaturi uriașe sunt extrem de inteligente. Elefanții își pot aminti rute specifice de migrație și unde să găsească apă pe parcurs. De asemenea, pot face diferența între diferite grupuri de prădători (inclusiv diferite grupuri de oameni) în funcție de felul în care miros și de sunete.

În mai multe ocazii, elefanții au demonstrat că își manipulează mediul înconjurător pentru a-și atinge scopul. Ani întregi, cercetătorii nu au reușit să recunoască abilitatea elefanților de a-și manipula mediul înconjurător și capacitatea lor de a folosi instrumente – din cauza presupunerilor umane despre ceea ce constituie inteligența.

Oamenii nu au considerat că elefanții ar putea depinde de simțurile lor de miros și de atingere mult mai puternic decât oamenii sau maimuțele atunci când interacționează cu mediul înconjurător. Drept urmare, le-au oferit bastoane pentru a le folosi ca instrumente, pe care elefanții le pot ține doar cu trunchiul lor, diminuându-le capacitatea de a atinge și mirosi lumea din jurul lor.

Acum, elefanții sunt priviți drept unul dintre cele mai inteligente animale din lume, arată site-ul sentientmedia.org.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *