Cascada din România care are o poveste ieșită din comun. E aproape de București și era folosită ca ascunzătoare de Robin Hood din Buzău

Cascada din România care are o poveste ieșită din comun. E aproape de București și era folosită ca ascunzătoare de Robin Hood din Buzău

Cascada Pruncea, aflată pe râul Cașoca, este una din cele mai apreciate căderi de apă de către turiștii care iau la pas județul Buzău. Nu este o cascadă de mari dimensiuni, dar zona ascunsă în care se află și legenda lui Robin Hood din Buzău îi dau tot farmecul.

O cascadă ascunsă

Cascada Pruncea, numită și cascada Cașoca, după numele râului pe care se află, este unul din cele mai frumoase obiective turistice din județul Buzău. La cascadă se ajunge pe DN 10-Buzău Brașov, apoi trebuie luat drumul spre localitatea Cașoca, la Barajul Siriu.

Cascada nu este o cădere de apă mare, are doar zece metri, dar este situată într-o zonă ascunsă, misterioasă. Culoare verde a râului Cașoca sporește farmecul cascadei.

Această atracție turistică a Buzăului, aflată în apropiere de Barajul Siriu, este, de altfel, și consemnată în documente, în secolul XIV. Turiștii sunt în special atrași de o ascunzătoare, de fapt o peșteră mică care se află în partea din stânga a cascadei.

Taina haiducului Negoiță Gheorghilaș

Această ascunzătoare perfectă era folosită și de celebrul haiduc Negoiță Gheorghilaș (Gheorghelaș), în anii 1821-1827. Aici, Gheorghilaș își tăinuia prada luată de la boieri, peștera servindu-i și de refugiu de potera care-l căuta.

Pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, Negoiță Gheorghilaș, potrivit legendelor locale, îi prăduia pe boierii care stăpâneau comuna Gura Teghii și Siriul, bunurile fiind împărțite cu tovarășii de haiducie dar și cu țăranii din zonă.

Negoiță Gheorghilaș a fost și argat la un anume boier Macovei și care l-a înșelat, luându-i averea agonisită, după ce i-a muncit șapte ani, potrivit datelor culese de istoricul Nicolae Densușianu, în cartea sa „Dacia preistorică”.

În 1827, Negoiță Gheorghilaș se întâlnește cu păstorul Moș Radu Barbă Sură, care avea grijă de animalele lui Macovei, și se plânge că „Macoveiu l’a despoiat de totă averea ce o agonisise și acum e silit să umble din perdea în perdea, să adune la pelcele, să se negustorească cu ele, însă dacă ar prinde pe Macoveiu, se scie că ar fi dus între cei vii”, scrie Densușianu în „Dacia preistorică”.

„Îl lovesce cu măciuca grea de dece ocale”

Gheorghilaș îl găsește apoi pe Macovei la stâna lui Moș Radu unde, potrivit lui Densușianu, „începe să-l judece, îl prinde de chică, îl învârtesce prin stână, îl lovesce cu măciuca grea de dece ocale și-l silesce se-i înapoieze totă averea luată, în urmă-i răpesce și turmele de oi”.

Negoiță Gheorghilaș în omoară în cele din urmă pe Macovei și-i aruncă corpul de pe o stâncă. Nu este cunoscut modul cum a murit Gheorghilaț dar, din culegerile lui Densușianu, se pare că la scurtă vreme după ce l-a omorât pe Macovei, oamenii acestuia i-au dat de urmă și l-au ucis, se pare împușcându-l.

Please follow and like us:
Pin Share