Castelul din România care a renăscut peste noapte. Era într-o stare deplorabilă. A fost refăcut cu fonduri europene și lumea vine să vadă minunea

Castelul din România care a renăscut peste noapte. Era într-o stare deplorabilă. A fost refăcut cu fonduri europene și lumea vine să vadă minunea

Castelul din România care a fost într-o stare deplorabilă până să treacă printr-o serie de renovări ambițioase. Și-a deschis de curând porțile și poate fi vizitat de turiști din toată lumea. Cum a fost ceremonia de deschidere?

Castelul din România care a renăscut peste noapte. Renovările au costat 7,12 milioane de euro

După 7 ani de renovări, castelul din Gilău își deschide, în sfârșit, porțile pentru publicul larg. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a avut parte de renovări în valoare de 7,12 milioane de euro, bani asigurați din Fonduri Europene și alte surse.

Castelul din Gilău a trecut prin lucrări de renovare și restaurare timp de șapte ani. Acestea au costat peste 7 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, Guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, pe 17 mai 2024, unde a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. El a declarat că Fundația ”Tradiții Transilvane” are ca scop păstrarea tradițiilor culturală și a limbii maghiare, conform Cluj24.ro.

”Avem datoria de a contribui la cultura universală. Prin acest castel trebuie să facem tot ce putem pentru păstrarea culturii noastre”, a transmis Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei.

Proprietarul castelului: „Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet”

Altă persoană care a făcut parte din acest proiect este Elek Nagy, propritarul castelului. El se mândrește cu faptul că este ardelean, născut la Cluj, și crede că „istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor este o cultură cu adevărat specială.”

”Va fi un templu cultural din Ardeal, va fi un loc de întâlnire pentru familii și va găzdui evenimente culturale, musicale, festivaluri mai mici. Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. (…) Castelul se afla într-o stare avansată de degradare înainte de a-l cumpăra fundația noastră”, a spus Elek Nagy, conform celor de la Cluj24.ro.

Lucrările de renovare și reabilitare au constat în consolidarea structurii, repararea acoperișului și a scărilor. Au fost montate lifturi în interior, încălzire în pardoseală și un sistem modern de ventilație. Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro, a scris Cluj24.ro.

Conform celor de la Actualdecluj, programul propus pentru sâmbătă este următorul:

orele 12:00 – 20:00

-activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.

-tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.

-muzică populară din Ţara Călatei

-picnic

ora 19:00

-concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Novák Péter.

Please follow and like us:
Pin Share